Gemeente Amsterdam

Ouder- en kindcentrum in Zuidoost
5 november 2004 - Djoe Lan Tan

In stadsdeel Zuidoost ondertekenen dinsdag betrokken partijen een intentieverklaring voor de realisatie van het Ouder- en Kindcentrum. De betrokken partijen (stadsdeel Zuidoost, verloskundigenpraktijken, kraambureaus, de GG&GD, Amsterdam Thuiszorg, St. Welzijn Amsterdam Zuidoost en Bureau Jeugdzorg) verklaren daarmee om het (OKC) Zuidoost verder vorm te geven.

Ouder en kind Het OKC wordt dé plek waar alle (aanstaande) ouders met een kind van -9 maanden tot 4 jaar terecht kunnen voor begeleiding en informatie over gezondheid, ontwikkeling en opvoeding van hun kind. In het OKC gaan het consultatiebureau, verloskundigen, kraamzorg en aanbieders van opvoeding en ontwikkelingsstimulering nauwer samenwerken. Dit zal bijdragen aan een vroegere signalering van problemen en een snellere overdracht en doorverwijzing binnen het OKC. Ook zullen signalen vanuit de omgeving zoals de voorschool of de kinderopvang eerder opgepakt worden en zal gemakkelijker verwezen kunnen worden naar Bureau Jeugdzorg.

Tweede OKC in 2005

De bedoeling is om in 2005 twee OKC's in Zuidoost te realiseren. Een OKC komt in het nieuwe gezondheidscentrum `Klein Gooioord' (G-buurt) dat medio 2005 wordt geopend. In dit OKC zullen de partijen zoveel mogelijk fysiek bij elkaar worden gebracht. Het tweede OKC start ook in 2005, met een intensievere samenwerking tussen de partners, elk op hun eigen locatie.

Betekenis van het OKC

Voorafgaand aan de ondertekening van de intentieverklaring zullen de diverse partners aandacht besteden aan de betekenis van het OKC. Waar lopen degene die zorg verlenen aan (ouders van) kinderen van -9 maanden tot schoolgaand tegen aan? Welke mogelijkheden biedt het OKC ter verbetering van de zorg en aan welke voorwaarden moet worden voldaan om de verbeteringen te realiseren?

Met de realisatie van de OKC's geeft het stadsdeel uitvoering aan het bestuursakkoord tussen de gemeente Amsterdam en de stadsdelen. In dit bestuursakkoord is vastgesteld dat in 2006 in alle stadsdelen minstens één OKC is gevestigd, waarin de aansluiting is geregeld van de consultatiebureaus op het gehele aanbod van opvoedingsondersteuning en ontwikkelingsstimulering.

© Gemeente Amsterdam