Nederlandse Vakbond Varkenshouders


05-11-2004 Dumeco kent grootste prijsverschil uitbetaling met buitenland!
Uit de resultaten van het varkensprijzenonderzoek van de NVV over de eerste drie kwartalen van 2004 zijn weer duidelijke conclusies te trekken

Dumeco kent grootste prijsverschil uitbetaling met buitenland! Omhoog Omlaag Ga naar de index
Persbericht

Barneveld, 5 november 2004
Kenmerk: P4448

Dumeco kent grootste prijsverschil uitbetaling met buitenland!

Uit de resultaten van het varkensprijzenonderzoek van de NVV over de eerste drie kwartalen van 2004 zijn weer duidelijke conclusies te trekken. De door de deelnemers aangeleverde resultaten laten natuurlijk een duidelijke stijging van de opbrengstprijs van een standaard varken zien.
Deze is gestegen van 1,19 Euro tot 1,45 Euro per kg. Het verschil tussen de in Nederland geleverde varkens en in het buitenland geleverde varkens (voornamelijk Duitsland) is tussen het eerste halfjaar en het derde kwartaal met 30 cent per varken verder opgelopen. Bij nadere bestudering blijkt dat dit verschil bij Dumeco t.o.v. Duitsland-leverantie in het derde kwartaal met 0,72 cent per varken verder is opgelopen tot een niveau van 4,95 Euro per varken. Dit verder opgelopen verschil is twee keer zoveel dan gemiddeld bij alle Nederlandse slachterijen.
Tevens blijkt dat de deelnemers die in Nederland aan de overige slachterijen (niet: HMG en Dumeco) hebben geleverd gemiddeld ca. 2 Euro meer ontvangen hebben voor een standaard varken. Deze cijfers bevestigen de angstgevoelens van varkenshouders omtrent de overname van HMG door Sovion. Als deze tendens zich in deze mate, of nog erger, doorzet gaan we toe naar Deense toestanden.
---