Provincie Overijssel

Provincie bouwt verder aan wonen

De provincie actualiseert haar actieprogramma "Bouwen aan Wonen" en bouwt daarmee verder aan een aantrekkelijk woonklimaat, voor iedereen. Een veelheid van uiteenlopende acties en maatregelen is daarvoor nodig. Daar werkt de provincie aan in nauwe samenwerking met mede-overheden, corporaties en marktpartijen.

Wonen is een speerpunt van het provinciale beleid en een kerntaak van de provincie. In de Tuin van Nederland moet het goed wonen worden en blijven, voor iedereen. Daarvoor zijn voldoende aantrekkelijke woonmogelijkheden nodig. Primair gaat het daarbij om tijdig te voorzien in de woonbehoefte van burgers. Secundair gaat het ook om het stimuleren van de economie en de werkgelegenheid.

Net als in de rest van Nederland staan er in Overijssel te weinig woningen en sluit de woningvoorraad ook kwalitatief niet goed aan op de huidige en toekomstige vraag. Daarom stuurt de provincie op het bevorderen van de woonkwaliteit en op het stimuleren van de bouwproductie.

Binnen het pilot-project 'Stimuleren bouwproductie' pakken de samenwerkende partijen concrete knelpunten aan bij de realisering van 19 woningbouwprojecten (zoals extra geld voor bodemsanering). Daarbij worden de mogelijkheden benut om procedures af te stemmen en de samenwerking tussen partijen te optimaliseren.

Het actieprogramma gaat daarnaast over zaken als:

· Het ontwikkelen, afstemmen en uitvoeren van woonbeleid door gemeenten (gemeentelijke woonplannen en prestatie-afspraken);

· Het subsidiëren van stedelijke vernieuwing (ISV);

· Het verbeteren van de samenwerking in de keten wonen-zorg-welzijn;

· Overleg en informatie-uitwisseling tussen de betrokken partijen (overheden, corporaties, marktpartijen);

· Pilotprojecten voor het stimuleren van kwaliteit in de bebouwde omgeving.

De resultaten van deze acties worden gevolgd en geregistreerd. Zo is bijvoorbeeld de Overijsselse bouwproductie in de eerste helft van 2004 weer toegenomen ten opzichte van dezelfde periode in 2003, in plaats van verder ingezakt en zijn er in tegenstelling tot de meeste andere provincies meer bouwvergunningen afgegeven.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

Open actieprogramma_bouwen_aan_wonen.pdf
actieprogramma_bouwen_aan_wonen.pdf

© 2004 Provincie Overijssel