Provincie Overijssel

Integrale aanpak van cultuur, zorg, maatschappij en integratie

Met de vaststelling van het Uitvoeringsprogramma Sociale Actie 2005 geven Gedeputeerde Staten invulling aan een samenhangend beleid voor de thema's kunst & cultuur, zorg, maatschappelijke ontwikkeling en integratie. De provincie wil deze onderwerpen niet meer als 'losse' onderdelen behandelen en heeft nu voor het eerst één uitvoeringsprogramma vastgesteld voor deze onderwerpen. Met het totale uitvoeringsprogramma is een bedrag gemoeid van ongeveer 31 miljoen Euro.

Voor de gedeputeerden Jan Kristen (Grote steden en Welzijn) en Gert Ranter (Zorg en Participatie) komen de activiteiten uit hun portefeuille voortaan in een breder verband te staan. Ook worden er meer dwarsverbanden gelegd tussen verschillende thema's, zoals tussen cultuur en de inrichting van de ruimte en tussen zorg en welzijn (maatschappelijke ontwikkeling). Kristen licht toe: "De komende Wet Maatschappelijke Ondersteuning is een belangrijke ontwikkeling waarbij zorg en welzijn op gemeentelijk niveau bij elkaar worden gebracht. Dat vergt een enorme inspanning van gemeenten. Wij willen hen ondersteunen bij de invoering van de wet als zij daarom vragen. Dat kan gaan van klankbord zijn tot daadwerkelijke ondersteuning".

Alle doelen en inspanningen, die in het uitvoeringsprogramma staan verwoord, zijn terug te vinden in de Nota Sociale Actie 2005-2008 die vorige maand door Provinciale Staten is vastgesteld. Voor de jeugdzorg is er een apart (wettelijk vereist) beleidskader jeugdzorg, met ook een uitvoeringsprogramma.

Het uitvoeringsprogramma onderscheidt- net als de Nota Sociale Actie - vier lijnen voor de aanpak van de sociale thema's. De provincie maakt zich de komende tijd sterk voor:

· Een goede sociale en culturele infrastructuur. Dat gebeurt onder meer door het versterken van het vrijwilligerswerk, met nadruk op het aantrekken en vasthouden van nieuwe groepen vrijwilligers (jongeren, allochtonen) en een goede ondersteuningsstructuur (vrijwilligersacademie, digitaal informatiepunt). De provincie zet zich in voor een goede kwaliteit, spreiding en toegankelijkheid van bibliotheken, musea en podia in Overijssel. Dat geldt ook voor de voorzieningen in de gezondheidszorg, zowel in de eerste lijn (huisartsen, tandartsen, apotheken, verloskundigen e.d.) als in de tweede lijn (ziekenhuizen). Daarbij is er speciale aandacht voor de ambulances, seniorenbeleid voor huisartsen, bundeling van zorgvoorzieningen en de inzet van innovatieve technologie in de zorg.

· Het versterken van de maatschappelijke deelname en positie van jongeren.

De provincie stimuleert Kunst op school, wat samenwerking tussen culturele instellingen en scholen oplevert. Ook de problematiek van zwerfjongeren krijgt aandacht. Verder aandacht voor jongeren in het vrijwilligerswerk (maatschappelijke stages), deelname van jongeren aan sportactiviteiten en het verbeteren van de positie van allochtone jongeren op de arbeidsmarkt. Daartoe wil de provincie onder meer projecten opzetten om schooluitval onder allochtone jongeren te voorkomen en om de communicatie tussen allochtone ouders en scholen te vergroten.

Het langer zelfstandig wonen voor ouderen, gehandicapten en GGZ-cliënten (geestelijke gezondheidszorg). De provincie zet volgend jaar in op de toepassing van technologie in aangepaste woningen en de opzet van woonzorgcomplexen in Overijssel. Ook wil ze experimenten met de bundeling van bezorgdiensten (maaltijdservice bijvoorbeeld) en gemeentelijke woonzorgwelzijnsloketten ontwikkelen. In de informele zorg (mantelzorg en vrijwilligerswerk) spelen vrijwilligers een belangrijke rol. Dankzij hun inzet kunnen bewoners langer zelfstandig blijven wonen. Vrijwilligers kunnen daarom rekenen op extra ondersteuning in de vorm van belangenbehartiging en opleiding. Het digitaal vrijwilligerspunt van Overijssel wordt verder uitgebouwd met een informatiepunt sociaal isolement.

Een sociaal en vitaal platteland. Een goed gespreid aanbod van basisvoorzieningen en culturele activiteiten is belangrijk voor de leefbaarheid van het platteland. Daarom zet de provincie de bijdrageregeling voor Kulturhusen en de regeling Vitaliteit kleine kernen voort. In de zorg is er aandacht voor de professionalisering van zorgboerderijen. Met nieuwe combinaties van zorg en dagbesteding wil de provincie voorkomen dat het zorgaanbod op het platteland verder verschraalt. De provincie maakt verder werk van monumentenzorg, amateurkunst en de ondersteuning van (vrijwilligers in) sportverenigingen.

De Overijsselse ambities zijn financieel uitgewerkt in de begroting voor volgend jaar, waarover Provinciale Staten zich op 10 november uitspreken. Op de site van de provincie is het hele uitvoeringsprogramma verder in detail door te lezen. Wie een subsidieaanvraag in het kader van het Uitvoeringsprogramma wil indienen, kan dat doen via het Digitaal Loket van de provincie. © 2004 Provincie Overijssel