Vereniging Nederlandse Gemeenten

Gekozen burgemeester: zorgvuldigheid niet verzekerd

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft kennis genomen van het besluit van de ministerraad de wetsvoorstellen tot de invoering van de rechtstreeks gekozen burgemeester in te dienen bij de Tweede Kamer. Hoewel de stukken pas volgende week openbaar gemaakt worden, geven de berichten van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geen aanleiding te veronderstellen dat wordt tegemoet gekomen aan de bezwaren en de uitgangspunten van de VNG.

De buitengewone Algemene Ledenvergadering van de VNG heeft op 22 oktober met overweldigende meerderheid een resolutie aangenomen waarin de basale vereisten zijn verwoord waaraan de invoering van de gekozen burgemeester moet voldoen. Gemeenten willen kracht en kwaliteit bieden aan burgers. Hiervoor is het noodzakelijk dat het wetsvoorstel voor de direct gekozen burgemeester voldoet aan de basale vereisten zoals:
* zorgvuldigheid, ook in constitutioneel opzicht;
* oog voor lopende veranderingen.

De plannen tonen te weinig samenhang met bijvoorbeeld de lopende invoering van het dualisme en omdat de invoeringsdatum in 2006 gekozen wordt, is een tijdpad voorzien dat onvoldoende ruimte biedt voor een afgewogen implementatie.

De bestuurlijke kracht van de gemeenten wordt opgeëist door urgente gemeentelijke problemen als de beperking van het gemeentelijk belastinggebied, de druk op de gemeentelijke autonomie en de noodzaak om administratieve lasten en regelgeving terug te dringen. Zorgvuldigheid bij de invoering van de direct gekozen burgemeester is derhalve essentieel, deze is echter nog steeds niet verzekerd.

geactualiseerd op: 05 november 2004