Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 5 november 2004


PvdA wil weten wat is gedaan met aanbevelingen Van den Haak


De PvdA wil van de ministers Donner en Remkes weten of zij bereid zijn de Commissie van den Haak opnieuw in te stellen. Volgens PvdA Tweede Kamerlid Peter van Heemst kan dit helpen om een compleet verslag te krijgen van alle gebeurtenissen rond de moord op Theo van Gogh. De commissie zou een vergelijkbare opdracht moeten krijgen als de commissie kreeg bij het onderzoek naar de moord op Pim Fortuyn.


Van Heemst: Na de moord op Theo van Gogh zijn opnieuw vragen over informatieuitwisseling, over de beoordeling van risico s bij bedreigingen, en de aard van beveiligingsmaatregelen. Ook is het belangrijk dat duidelijk wordt wat met de aanbevelingen van de vorige commissie is gebeurd.


Volgens Van Heemst is Van den Haak bij uitstek geschikt om opnieuw een onderzoek te leiden: Van den Haak heeft de expertise en weet goed hoe je in een bureaucratie doortastend moet optreden bij een onderzoek. Hij weet waar je moet kijken. Ook weet hij beter dan wie dan ook wat daadwerkelijk met zijn eerdere aanbevelingen is gebeurd. Uit zijn eerdere ervaring weet hij hoe het was en hoe het moet worden. Van den Haak heeft geen inwerkproblemen en kan direct van start. Dat is nodig. We willen niet van deel naar deel onderzoek maar meteen een compleet onderzoek.