Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)

Methodiek AMA-campus landelijk ingevoerd

Rijswijk, 5 november 2004

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers sluit de campus voor alleenstaande minderjarige asielzoekers (AMAs) in Vught. De Ministerraad heeft dit vandaag besloten. De gebruikte methodiek in de campus wordt landelijk ingevoerd.

Het COA verbetert de reguliere opvang van AMAs met de positief opgedane ervaring in Vught. De reguliere AMA-opvang zal AMA-campus gaan heten.
De verbeteringen die in de reguliere opvang worden ingevoerd betreffen met name de veiligheid en de kwaliteit van het onderwijs. Er is meer toezicht, COA personeel is 24 uur per dag aanwezig op de locatie. De begeleiding van de AMAs is gericht op het perspectief terugkeer. De reguliere AMA-opvang bestaat uit afdelingen voor circa 100 AMAs van 15 t/m 17 jaar op bestaande COA locaties.

Doel van de campus was de AMA in een veilige omgeving de kans te geven zich te ontwikkelen en zich voor te bereiden op terugkeer naar het land van herkomst. De AMAs die niet in de pilot verblijven, worden opgevangen in 5 asielzoekerscentra waar afdelingen ingericht zijn voor AMAs. Na sluiting van Vught zullen de daar verblijvende AMAs verhuisd worden naar deze centra.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Michel Slaager, woordvoerder COA. Telefoonnummer: (070) 372 72 64 of 06- 270 444 36 of met Twan Moors (070) 3727264 06 - 22 990838.