Algemene Inspectiedienst (AID)

Garnalen in beslag genomen

De Algemene Inspectiedienst heeft op vrijdag 5 november 4.000 kg garnalen in beslag genomen. De garnalen werden niet conform de regels aangeboden aan een zogenoemde garnalenzeef maar aangetroffen in een vrachtauto van een handelaar. De garnalen zijn vernietigd. Zowel de garnalenvisser als de handelaar hebben een proces-verbaal gekregen.

Volgens de in Nederland geldende zeef- en keuringsplicht moeten garnalen rechtstreeks vanaf het punt van lossing in een haven naar een garnalenzeef gebracht worden. Hier worden de garnalen gezeefd naar grootte. Alleen garnalen van een bepaalde grootheidsklasse mogen in Nederland verkocht worden.

Uit onderzoek van de Algemene Inspectiedienst bleek dat de garnalenvisser de garnalen via een vrachtauto van de handelaar niet rechtstreeks naar een garnalenzeef heeft gebracht. Volgens de handelaar was hij vanuit Den Helder op weg naar een garnalenzeef in België. Echter de vrachtauto werd op een plek aangetroffen die niet op een rechtstreekse route ligt. Om de identiteit van de handelaar niet bekend te maken, wordt deze plek niet nader aangeduid. De marktwaarde van de in beslag genomen garnalen ligt rondom de 4.500 euro. Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot één de persvoorlichters van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, 06 - 21522449 of 06 - 48132318