---

Kamervragen en antwoorden
---

beantwoording schriftelijke vragen van de leden Van Baalen en Ormel over het terughalen van de politiek adviseur van het ministerie van Buitenlandse Zaken uit Irak

31-10-2004 18:43:00

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen van de leden Van Baalen en Ormel over het terughalen van de politiek adviseur van het ministerie van Buitenlandse Zaken uit Irak. Deze vragen werden ingezonden op 8 oktober met kenmerk 2040501400.

De minister van Buitenlandse Zaken

De minister van Defensie

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, en de heer Kamp, minister van Defensie, op vragen van de leden Van Baalen (VVD) en Ormel (CDA) over het terughalen van de politiek adviseur van het ministerie van Buitenlandse Zaken uit Irak.

1. Is het waar dat de bij de Nederlandse troepenmacht in al-Muthanna gestationeerde politiek adviseur van het ministerie van Buitenlandse Zaken is teruggehaald uit Irak wegens gebrek aan beveiligingscapaciteit? 1)

3. Hoeveel mankracht zou de persoonsbeveiliging van de desbetreffende adviseur kosten? Waarom is voor de beveiliging van een dergelijke belangrijke functie geen capaciteit voor gecreëerd?

Met de persoonsbeveiliging van de politiek adviseur is normaliter een separaat, gespecialiseerd team belast.Vanaf medio augustus echter overtrof de vraag naar beveiliging voor personen op buitenlandse missies de bij Defensie aanwezige gespecialiseerde capaciteit voor dergelijke beveiliging. Door prioriteitstelling was er daarom vanaf dat moment gedurende langere tijd geen gespecialiseerde beveiligingscapaciteit voor onder andere de politiek adviseur in Irak beschikbaar.

De beveiliging van de politiek adviseur is in deze periode binnen de mogelijkheden en met inachtneming van de overige taken verzorgd door het Nederlandse detachement. Vanwege de andere taken kon deze vorm van beveiliging niet te allen tijde worden gegarandeerd. De bewegingsvrijheid van de politiek adviseur werd hierdoor aanzienlijk beperkt, hetgeen afbreuk deed aan de doelmatigheid van zijn inzet. Om deze reden is besloten de politiek adviseur tijdelijk uit Irak terug te trekken.

Inmiddels zijn maatregelen genomen die hebben geleid tot een vergroting van de gespecialiseerde beveiligingscapaciteit.

2. Onderkent u het belang van een politiek adviseur, die voor de Nederlandse troepenmacht contacten onderhoudt met lokale overheidsfunctionarissen, de interim regering en de internationale troepenmacht en de Nederlandse commandant adviseert, zeker gegeven de twijfels over de positie van de Iraakse lokale autoriteiten?

Politiek adviseurs spelen een belangrijke rol binnen Nederlandse detachementen die deelnemen aan crisisbeheersingsoperaties. De politiek adviseur van de Nederlandse bataljonscommandant in al-Muthanna adviseert de commandant over voor de militaire operatie relevante lokale, nationale en internationale politieke ontwikkelingen. Voorts onderhoudt de politiek adviseur contacten met (lokale) overheidsfunctionarissen en met functionarissen uit andere troepenleverende landen, zoals het VK en Japan, en rapporteert hij over de ontwikkelingen ter plekke.

4. Hoe worden op dit moment de politieke contacten met de Iraakse autoriteiten in al-Muthanna onderhouden?

5. Wanneer wordt er weer een politiek adviseur bij de Nederlandse troepen in al-Muthanna gestationeerd?

Sinds 25 oktober jl. is er weer een politiek adviseur in al-Muthanna aanwezig. Niet alleen de politiek adviseur, maar ook de bataljonscommandant en andere Nederlandse militairen maken deel uit van verschillende lokale overlegorganen, en onderhouden contacten met de lokale Iraakse civiele en militaire autoriteiten.

1) De Telegraaf, 6 oktober jl. Buza haalt adviseur terug uit onveilig Irak.

Nieuws Nieuwsberichten