Het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie


---

05-11-2004 http://www.eu2004.nl/
Algemene Zaken en Externe Betrekkingen | Persberichten


---


*Spreekpunten van de voorzitter van de Europese Raad, premier Balkenende over de werklunch met premier Allawi van Irak

We hebben een uitstekende bijeenkomst gehad met de Minister-President van Irak, de heer Allawi.

We hebben richting premier Allawi bevestigd dat de EU, samen met de Iraki's, streeft naar een veilig, stabiel, soeverein en democratisch Irak.

Een land voor allen, waarin onderlinge haat en terroristische aanslagen plaats maken voor samenwerking en samenleven.

Dat is een lastig proces, daar kunnen we niet omheen. Een proces dat niet van de ene op de andere dag zal zijn afgerond. Een proces dat ondersteuning verdient van de internationale gemeenschap. De VN draagt haar steentje bij, ook de EU doet dat.

We steunen de interim regering in de versterking van het interne politieke proces, met als eerste mijlpaal algemene verkiezingen in januari 2005.

De EU draagt ook bij aan de versterking van de regionale samenwerking, waardoor Irak en haar buren in een stabielere en welvarende omgeving kunnen verkeren.

Wij zullen deelnemen aan de belangrijke internationale conferentie die op 23 november in Sharm el Sheikh zal worden gehouden.

Maar het blijft niet alleen bij woorden. Tot nu toe is meer dan ¤ 300 miljoen bijgedragen aan humanitaire hulp en wederopbouw.

Voor de verkiezingen hebben we ¤ 30 miljoen gereserveerd, met daarnaast ook technische assistentie zoals ondersteuning door experts.

Ook op het gebied van law and order kan de EU mogelijk bijdragen. De eerder uitgezonden Fact Finding Mission heeft aanbevelingen gedaan voor een mogelijk geintegreerde Politie en Rule of Law operatie in Irak. De raad heeft die aanbevelingen vandaag verwelkomd.

Tenslotte hebben wij vandaag nog eens herhaald dat de EU zeer hecht aan een sterke en actieve rol van de VN in Irak. Een aantal EU-lidstaten is ook bereid om finacieel bij te dragen aan de bescherming van hetVN-personeel in Irak.

Laat ik afsluiten met het volgende. Irak is de afgelopen jaren geen gemakkelijk onderwerp geweest in de EU. De meningen over het gewapende optreden, de rol van het internationale recht, het probleem van de aanwezigheid of niet van massavernietigingswapens, en andere zaken, heeft in de EU, net als in de rest van de wereld, geleid tot stevige discussie en verdeeldheid. Maar we zijn nu verder en gaan vooruit kijken.

Alle lidstaten zijn het er over eens dat de inwoners van Irak thans gebaat zijn bij een stabiel , democratisch, veilig en welvarend land. Een land waar alle Iraki's trots op kunnen zijn. De EU is bereid om daaraan bij te dragen en dat zullen we ook doen. Dat is de sfeer waarin we vandaag over Irak hebben gesproken.

http://www.eu2004.nl/20041105-163155-D