GCI HOLLAND PR

Starck staat sterk

Lucky Strike Designer Award 2004 gaat naar Philippe Starck

Berlijn, 4 november 2004: Philippe Starck, ontwerper van de legendarische citruspers 'Juicy Salif', nam gisteravond de Lucky Strike Designer Award 2004 in ontvangst als bekroning voor de prestaties die hij gedurende zijn gehele loopbaan heeft geleverd. Deze prijs wordt sinds 1991 door de Raymond Loewy Foundation jaarlijks uitgereikt aan de beste en meest succesvolle ontwerpers ter wereld. Het is niet alleen een van de meest begeerde onderscheidingen in de designwereld, maar ook een van de meest vrijgevige: de financiële beloning bedraagt maar liefst 50.000 euro. Volgens de jury is Philippe Starck 'waarschijnlijk de meest opvallende, originele en opwindende ontwerper van de afgelopen twintig jaar en zeker van de komende decennia.'

'Het is voor mij een grote eer om de Lucky Strike Designer Award 2004 in ontvangst te mogen nemen,' aldus de ontwerper, een autodidact die in 1949 in Parijs werd geboren. Starck die gerust zegt: 'Wilt u het met mij over design hebben? Daar heb ik een hekel aan!', geeft toch al een jaar of 25 vorm aan de levens van velen, dankzij zijn ontwerpen voor meubels, keukenaccessoires en badkameraccessoires en zijn alom geprezen binnenhuisontwerpen. Talloze bekende merken staan voor hem in de rij: Alessi, Kartell, Fossil, Duravit, Cassina en Seven Eleven. 'Economisch gezien is Philippe Starck een van de meest succesvolle ontwerpers van deze tijd en cultureel gezien een van de meest invloedrijke,' aldus prof. dr. Michael Erlhoff, president van de Raymond Loewy Foundation International. Tot de meest recente ontwerpen van Philippe Starck behoren een muis voor Microsoft en sportschoenen voor Puma. Daarnaast wordt Starck geroemd om zijn prestaties op het gebied van de architectuur. Een van zijn volgende projecten bestaat uit het ontwerpen van een serie appartementen in Hamburg. Van deze chique woningen zijn er al een aantal gebouwd in Londen, Sydney en Miami. In de lente van 2005 zal in Hamburg met de bouw worden begonnen.

Het merk Philippe Starck
Philippe Starck is een provocateur tussen commercie en morele waarden. Dankzij zijn talent voor het bespelen van de media is hij bekend bij een breed publiek. In talrijke foto's speelt Starck met verschillende outfits en een ironische blik op zichzelf. Zijn producten en hijzelf staan vooral voor het merk Philippe Starck. Tijdens interviews zorgt hij voor ophef met zijn kritiek op de zakenwereld en de maatschappij, waarmee hij zijn originaliteit nog meer onderstreept.

Topontwerp
In de jaren 1980 ontwikkelde Philippe Starck een hotelconcept voor Ian Sanderson in New York dat in de hele wereld navolging vond en vandaag de dag wordt beschouwd als de absolute top voor designer-hotels. Het Paramount Hotel en het Sanderson Hotel worden beide gerekend tot Starcks belangrijkste werk op het gebied van de architectuur. Deze hotels bieden hun gasten een plekje in de stad waar ruimte is voor zelfexpressie en waar zij zich stijlvol kunnen terugtrekken uit het gedruis van de metropool. In de hele wereld staan door Starck ontworpen hotels: Londen, San Francisco, Tokio, Hongkong.

De Raymond Loewy Foundation International
De Raymond Loewy Foundation International levert een belangrijke bijdrage aan de toekomst van design en onderstreept het belang hiervan voor de verdere ontwikkeling van de economie en de maatschappij. De stichting werd in 1991 opgericht en ondersteunt baanbrekend en professioneel goed doordacht design in de geest van het designconcept van industrieel ontwerper Raymond Loewy (1896-1986). Hij is de ontwerper van onder andere het huidige Lucky Strike pakje.

Eerdere winnaars van de Lucky Strike Designer Award zijn onder andere Michael Ballhaus (2001), Donna Karan (1999), Peter Lindbergh (1996) en Karl Lagerfeld (1993).