Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk: Viss. 2004/5546
datum: 05-11-2004
onderwerp: Vragen Vos (GroenLinks) over het sluiten van de sluizen in Brouwersdam TRC 2004/6919

Bijlagen:

Geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik u mede namens mijn ambtsgenoot van Verkeer en Waterstaat, de antwoorden toekomen op de vragen, ingezonden op 5 oktober 2004 en gesteld door het lid M. Vos (Groenlinks) betreffende het sluiten van de sluizen in de Brouwersdam. Volledigheidshalve merk ik op dat in de nummering van de vragen, vraag 5 niet voorkomt.


1
Bent u op de hoogte van de sluiting van de sluizen in de Brouwersdam in het belang van de binnenvissers, juist op het moment dat de paling richting zee trekt?

Ja.


2
Is het zo dat Rijkswaterstaat op verzoek van de binnenvissers de sluizen sluit, juist op het moment dat de palingtrek in gang is? Zo ja, wilt u direct een einde aan deze praktijken maken?

Vroeger werd de spuisluis het zomerhalfjaar gesloten. Voor het Waterbeheerplan 1999-2003 is een nieuwe aanpak ontwikkeld waarbij de spuisluis vaker open is ter bevordering van de uitwisseling tussen de Noordzee en het Grevelingenmeer. Dit beheer wordt gecontinueerd voor de periode 2004-2009.
Ter vermindering van de economische schade is destijds met de palingvissers de '30 dagen regeling' overeengekomen. Deze regeling houdt in dat de sluis in de maanden september tot en met december maximaal dertig dagen - verdeeld over drie niet aaneengesloten periodes - kan worden gesloten. Doel is de vangstkansen van schieraal voor de palingvissers te vergroten. Dit betekent dat in de periode september tot en met december de spuisluis ongeveer 25% van de tijd gesloten is, terwijl voor peilhandhaving de spuisluis in de rest van het jaar ongeveer 8% van de tijd gesloten is.

Ik acht het van belang dat de uittrek van schieraal zo ongestoord mogelijk kan plaatsvinden. Het is echter niet mogelijk om direct een einde te maken aan de '30 dagen regeling', omdat dit een ernstige inbreuk zou betekenen op de afspraken die de palingvissers met RWS hebben gemaakt en waarop zij mogen vertrouwen. Wel kunnen de betrokken palingvissers zeer binnenkort de mededeling verwachten dat op 1 januari 2005 het nieuwe Waterbeheerplan 2004 - 2009 in werking zal treden en dat daarmee de '30 dagen regeling' vervalt.


3
Deelt u de mening dat in het belang van de stimulering van de palingstand de palingtrek ongestoord moet kunnen verlopen en dat daarom ook Rijkswaterstaat de palingtrek zoveel mogelijk moet bevorderen?

Ja, ik deel die mening. De trek van schieraal (paairijpe aal) naar zee moet niet alleen verzekerd worden door visserijmaatregelen, maar ook door migratiebelemmeringen al dan niet tijdelijk weg te nemen.


4
Wilt u in het belang van de palingstand, er op toezien dat gedurende de palingtrek de sluizen niet gesloten worden tenzij dat om waterstaatkundige reden strikt noodzakelijk is?

De achteruitgang van de aalstand is een Europees probleem en zal binnenkort leiden tot communautaire maatregelen om de schieraal te beschermen. Naar verwachting zullen in de loop van 2005 in alle EU-lidstaten maatregelen ter bescherming van de aal worden genomen. Het Waterbeheerplan 2004 - 2009 loopt in feite vooruit op de communautaire maatregelen.

6
Kunt u op basis van onderzoek aan de Tweede Kamer rapporteren welke andere gevolgen het sluiten van de sluizen gedurende dertig dagen heeft voor de natuur in de Grevelingen?

Uit een onlangs gehouden evaluatie is gebleken dat het huidige beheer, inclusief de '30 dagen regeling', een duidelijk positief effect ten opzichte van het voorgaande beleid -waarbij de spuisluis gedurende zes maanden gesloten was - heeft op het zuurstofgehalte in met name de diepere delen van het Grevelingenmeer. Verder is er een toename in uitwisseling tussen de Noordzee en het Grevelingenmeer, wat leidt tot een toename van de biodiversiteit.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman