Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

5 november 2004

Het Kyoto-protocol kan begin volgend jaar in werking treden

Het Kyoto-protocol kan 7 jaar na zijn totstandkoming in 1997 eindelijk begin volgend jaar in werking treden. Vandaag heeft de Russische president Poetin het ratificatiebesluit voor het protocol over het terugdringen van broeikasgassen getekend. Eerder was het al goedgekeurd door de beide kamers van het parlement. Met de handtekening van Poetin is de ratificatie door Rusland afgerond. Nadat de documenten bij de VN zijn aangeboden treedt het protocol 90 dagen later inwerking.

Staatssecretaris Van Geel, voorzitter van de Europese milieuministers, vindt het van 'geweldige betekenis.' Met de inwerkingtreding ontstaat er volgens Van Geel een robuust internationaal juridisch kader om klimaatverandering tegen te gaan. "De EU heeft heel hard gewerkt aan de totstandkoming van het Kyoto-protocol. We zijn blij dat Rusland nu ook voor het Kyoto-protocol heeft gekozen en we zien er naar uit om met Rusland samen te werken", aldus Van Geel namens de Europese milieuministers. Nu moeten we laten zien dat de aanpak van klimaatverandering in internationaal verband echt kan werken. Dat is belangrijk, want volgens de laatste wetenschappelijke inzichten gaat klimaatverandering in een sneller tempo dan we eerder wisten".

Met het Kyoto-protocol als belangrijke eerste stap wil Van Geel tot verdergaande klimaatafspraken komen. In het Kyoto-protocol zijn afspraken gemaakt over het terugdringen van broeikasgassen tot het jaar 2012.

"We moeten nu dus snel de discussie starten over het vervolg." Door de Russische ratificatie is er daarvoor nu volgens Van Geel 'een morele basis' ontstaan. Van Geel: "Het Kyoto-protocol is pas het begin, er is veel meer nodig om de ernstige gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Andere landen, in het bijzonder de Verenigde Staten, die het Kyoto-protocol niet hebben geratificeerd, zullen ook hun bijdrage moeten gaan leveren."

Nu het protocol op korte termijn in werking treedt gaat Van Geel de klimaatconferentie in december vol vertrouwen tegemoet. Hij wil op deze conferentie als voorzitter van de Europese milieuministers de discussie starten over het klimaatbeleid na 2012. Ter voorbereiding van de klimaatconferentie heeft Van Geel in oktober een bezoek gebracht aan Qatar, Zuid-Afrika en China. Van 14 tot en met 20 november bezoekt hij Argentinië, Brazilië en de Verenigde Staten.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=18782 )