Nieuw-Vlaamse Alliantie


Nieuwsflits uit het Europees Parlement (1 - 5 november) (05/11/04)

De Portugese Commissievoorzitter Barroso is er bijna. Na de afkeuring van de volledige Commissie in het Europees Parlement ligt er een nieuw voorstel op tafel.
De omstreden Italiaanse kandidaat-commissaris Rocco Buttiglione wordt vervangen door zijn landgenoot Franco Frattini, de Hongaar Laslo Kovacs verschuift van Energie naar Douane en Fiscaliteit en de Letse Ingrida Udre wordt vervangen door haar landgenoot Andris Piebalgs. Stuk voor stuk verschuivingen die tegemoet komen aan de kritiek van het Parlement en die naar alle waarschijnlijkheid voor de belangrijkste fracties bevredigend zullen zijn. Zeg nu nog eens dat het Europees Parlement enkel en alleen een praatbarak is!

N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels is in de schoot van de commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken "schaduwrapporteur" van de "Europese strategie inzake drugsbestrijding 2005- 2012". Het aanpakken van de drugsproblematiek overstijgt immers de nationale grenzen en vereist Europese samenwerking. Denken we maar aan het indijken van de handel en de met drugs gepaard gaande grensoverschrijdende criminaliteit. Inzake preventie en behandeling bestaat er nood aan informatie-uitwisseling tussen de verschillende lidstaten.
Frieda Brepoels zal in het debat in de Commissie vooral de nadruk leggen op het ondersteunen van het wetenschappelijk onderzoek naar drugs en druggebruik en pleiten voor een grotere betrokkenheid van de verschillende actoren op het terrein bij beleidsvoorbereiding en
-uitvoering. Verder zal zij er voor pleiten dat de strategie duidelijke meetbare doelstellingen bevat die regelmatig kunnen worden geëvalueerd. Het rapport wordt op 25 november in de commissie gestemd

Auteur:
persoonlijk medewerker Frieda Brepoels
Joris Nachtergaele

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be