Gemeente Eindhoven

Persbericht: 5 november 2004

Raad neemt besluit over bezuinigingsvoorstellen

Begroting 2005-2008: veel bezuinigingen, geen lastenverzwaringen

De gemeenteraad van Eindhoven heeft donderdagavond 4 november de begroting vastgesteld voor de jaren 2005-2008. Een groot deel van de bezuinigingen en ombuigingen die het college eerder had voorgesteld om de begroting sluitend te maken, is overgenomen, echter niet allemaal. Hierdoor blijft een tekort bestaan van1 miljoen euro in 2008; de begroting voor 2005 is wel sluitend. Voor het resterende tekort zal de gemeenteraad in het voorjaar onder meer opnieuw kijken naar de budgetten voor emancipatie en schulddienstverlening.

Het college van Burgemeester en Wethouders kwam de raad al eerder deze week tegemoet door een aantal voorgestelde bezuinigingen te schrappen of aan te passen. Zo kwam het college terug op het voorstel om de onroerend zaakbelasting extra te verhogen. Verder werden onder andere de bezuinigingen ingetrokken op Koninginnedag, de stadsbeiaardier, de Lokale Omroep, de reductieregeling en het ouderenwerk.

Ook stelde het college voor om de bezuiniging op de schulddienstverlening met een jaar op te schorten. Tijdens de begrotingsbehandeling heeft de gemeenteraad besloten dat er eerst een inhoudelijk voorstel moet zijn, voordat er mag worden bezuinigd op de schulddienstverlening. Voor de subsidie op emancipatie geldt eenzelfde besluit. De bezuinigingen op onderwijsbegeleiding en schoolzwemmen worden een jaar uitgesteld. Verder heeft de gemeenteraad de bezuiniging op de internationale contacten tot de helft teruggebracht.

Verder besloot de raad om de bibliotheek een schuld van 1,3 miljoen euro kwijt te schelden en 1 miljoen euro te reserveren voor het gezond maken van de cultuursector.
De raad wil bovendien de parkeertarieven in de stad verhogen. Op die manier is het schrappen van de bezuiniging belangenbehartiging ouderen gedekt. Tegelijkertijd wordt zo 200.000 euro vrijgemaakt voor de stimulering van economische projecten.

Het college brengt de komende tijd de precieze gevolgen van de begrotingswijzigingen in kaart.

Klik hier voor een volledig bijgewerkt overzicht van de bezuinigingen.

© 2004 Gemeente Eindhoven