Ingezonden persbericht


Nieuwe Galerie opent met Nederlands-Russische tentoonstelling

In een onlangs door Stadsherstel Amsterdam gerestaureerd pand aan de Vijzelgracht is een galerie gevestigd, die zich richt op figuratieve kunstenaars uit binnen- en buitenland: Galerie Nu. De eerste tentoonstelling in Galerie Nu is gewijd aan een vijftal bevriende kunstenaars, die al vijfentwintig jaar in elkaars atelier werken in Nederland en Rusland.

BEN HARING

RIET ENGELEN

en

RUSSISCHE VRIENDEN

JULIA TABANINA

VLADIMIR TABANIEN

ALEXANDER TJOETRIEN

5 november tot en met Tweede Kerstdag, 26 december 2004

openingstijden: 14.00 - 17.00 uur

elke vrijdag en zaterdag

tevens op zondag 26 december en op afspraak (tel. 06-51709016)

Galerie Nu

Vijzelgracht 45

1017 HP Amsterdam

Ben Haring schildert op virtuoze wijze - vooral met olieverf, maar hij bedient zich ook van tempera en gemengde technieken - zowel op doek als op papier. Zijn stijl heeft een magisch realistische inslag, waarin veel dieren en mensen in vreemde hoedanigheden en situaties voorkomen. De laatste tijd wordt hij echter geïnspireerd door verstilde landschappen, waarin zich een bevreemding manifesteert. Van deze werken zal een aantal op de tentoonstelling te zien zijn.

Schilderes-tekenares Riet Engelen laat tekeningen op papier zien, een prachtige serie gestileerde interieurs in een strakke lijnvoering, soms met surrealistische elementen.

Daarbij komen er werken van drie Russische, in Sint Petersburg zeer bekende kunstenaars op de tentoonstelling te hangen. Van Vladimir Tabanien, sinds 1989 de peetvader van Ben, worden portretten getoond. Zijn echtgenote Julia toont stillevens en Alexander Tjoetrien Russische landschappen.

Ben Haring geniet grote bekendheid in Rusland. Sinds 1980 reist hij met enige regelmaat naar Sint Petersburg, waar een innige vriendschap is ontstaan tussen hem en de op deze tentoonstelling getoonde kunstenaars. Deze vriendschap heeft geleid tot diverse gezamenlijke exposities, welke in de Russische media veel aandacht hebben gekregen. De tentoonstelling in Galerie Nu is een voortzetting van deze artistieke vriendschap.

Ook is Ben Haring in ons land bekend als een gerespecteerd ikonenschilder (hij was o.a. als ikonendeskundige te zien in het kunstprogramma van de AVRO, Nieuw in Nederland). Onlangs is er een boek verschenen met ontwerptekeningen voor ikonen van Heiligen van de Lage Landen getiteld Westerse heiligen uit de eerste acht eeuwen. Tekst en tekeningen zijn van Ben (kerkelijke naam: Leonti) Haring. Ook Riet Engelen heeft zich in de ikonenschilderkunst bekwaamd, onder de bezielende leiding van Leonti. Van beiden zal een enkele ikoon te zien zijn - omdat het niet de gewoonte is om ikonen te exposeren - en van Leonti ook ontwerptekeningen.

Wij nodigen u van harte uit deze unieke tentoonstelling te bezoeken.

Voor inlichtingen of het maken van een afspraak: tel. 06-51709016.