Ingezonden persbericht


Persbericht
20 oktober 2004

Werken, werken, werken!
Nederlands Centrum voor Volkscultuur presenteert de geschiedenis van de gastarbeiders

Op 25 oktober 1963 kwamen in Tilburg de eerste elf Turkse gastarbeiders aan. Eigenlijk waren het er twaalf, maar de twaalfde raakte onderweg zoek. De belangstelling was enorm, want op de Italiaanse ijscoman en schoorsteenveger na, kende men geen buitenlanders. De gastarbeiders hoopten in korte tijd veel geld te verdienen, waarmee zij later in eigen land een handeltje konden beginnen. Voor de meeste verliep het geheel anders. Zij bleven.

Voor het eerst zijn de verhalen van deze eerste generatie Tilburgse nieuwe Nederlanders vastgelegd in een boek. Werken, werken, werken! De geschiedenis van de gastarbeiders in Tilburg en omstreken 1963-1975 beschrijft hun ervaringen en wederwaardigheden. Waarom kwamen ze, waarom bleven ze? Hoe gingen ze om met alles wat nieuw voor hen was, zoals het wonen, eten, onderwijs, seksualiteit en integratie?

De eerste immigranten zijn inmiddels behoorlijk op leeftijd. Nu kan hun geschiedenis nog opgetekend worden. Dat is belangrijk, want met hun komst veranderde de samenleving ingrijpend. Werken, werken, werken! is bovendien een voorbeeldboek waarmee het Nederlands Centrum voor Volkscultuur - de uitgever - wil laten zien hoe je migratiegeschiedenis met lokale geschiedenis kunt verweven. Het boek heeft nog een veel breder belang. Door de verhalen van de gastarbeiders wordt de geschiedenis verteld van de integratie van nieuwkomers in Nederland. Maar ook voor beleidsmakers, die zich oriënteren op het verhaal achter integratie, is het een onmisbaar boek.

Het boek werd geschreven door Paul Spapens en Henk van Doremalen. De auteurs hebben al vele boeken over de geschiedenis van Noord-Brabant op hun naam staan. Behalve de tientallen interviews bevat het boek ook de meer 'officiële' geschiedenis, opgetekend vanuit archivalische bronnen, aangevuld met prachtige historische en nieuwe foto's van fotograaf Jan Stads.

Het eerste exemplaar wordt op 5 november aangeboden aan Ruud Vreeman, de burgemeester van Tilburg. Daarbij zullen ook veel geïnterviewden aanwezig zijn. Na afloop bezoeken zij gezamenlijk de gelijknamige tentoonstelling, die de komende tijd in bibliotheken, musea, op markten en vele andere locaties in Noord-Brabant te zien zal zijn.

Om de methodiek van deze voorbeeldstudie over te dragen, organiseert het Nederlands Centrum voor Volkscultuur op 5 en 6 november een studiedag. Direct betrokkenen debatteren daar met experts, vertegenwoordigers van archieven, universiteiten en historische verenigingen over de opzet en resultaten van het onderzoek. Voor meer informatie over de studiedagen kunt u terecht op www.volkscultuur.nl, bij het kopje 'kijk hier'.

Het boek Werken, werken, werken! De geschiedenis van de gastarbeiders in Tilburg en omstreken 1963-1975 kost EUR18,75 en is te bestellen via de boekhandel. Of rechtstreeks bij de uitgever: Nederlands Centrum voor Volkscultuur, giro 810806, o.v.v. 'werken'.