Ingezonden persbericht


Persbericht

Eerste gastarbeiders vertellen hun verhaal in nieuw boek

'Werken, werken, werken!', daar draaide het om voor de meeste gastarbeiders die vanaf de jaren zestig naar Nederland werd gehaald. Tientallen 'nieuwe Nederlanders' werden geïnterviewd en vele archieven uitgespit om het boek Werken, werken, werken! De geschiedenis van de gastarbeiders in Tilburg en omstreken 1963-1975 te kunnen schrijven. Paul Spapens en Henk van Doremalen noteerden de levensverhalen en achtergrondgegevens, terwijl Jan Stads voor prachtige portretten en nog niet eerder gepubliceerde historische foto's zorgde. Het eerste exemplaar wordt vrijdag 5 november in de Openbare Bibliotheek van Tilburg om 16:00 uur aangeboden aan burgemeester Vreeman van Tilburg, in aanwezigheid van de geïnterviewde gastarbeiders en van de Tilburgers die gedurende de beginperiode betrokken waren bij de opvang van de nieuwkomers.

'Werken, werken, werken!' is niet alleen een voorbeeldstudie die laat zien hoezeer de lokale geschiedenis verweven is met de komst van de gastarbeiders. Het is ook een onmisbaar document voor wie zich wil verdiepen in het verhaal van de integratie in Nederland. In het integratiedebat blijven de mensen om wie het gaat heel vaak buiten beeld. In dit boek, uitgegeven door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, gebeurt het tegenovergestelde. De geïnterviewde gastarbeiders vertellen hun levensverhaal en laten daarmee zien hoe hun integratie in de Nederlandse samenleving in de praktijk verlopen is.

'Werken, werken, werken!' moet ook elders in het land een vervolg krijgen. Nog nooit was er zoveel belangstelling voor de geschiedenis van gastarbeiders in de regio, terwijl er maar weinig onderzoek naar gedaan is. Hoe dit onderzoek is opgezet, welke methoden gevolgd werden en hoe in andere plaatsen de geschiedenis van de gastarbeiders in kaart wordt gebracht, daar gaat het over tijdens twee studiedagen van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, op 5 en 6 november in het Textielmuseum in Tilburg. Het programma is te downloaden via www.volkscultuur.nl, bij het kopje 'kijk hier'.

Het boek Werken, werken, werken! De geschiedenis van de gastarbeiders in Tilburg en omstreken 1963-1975 kost EUR18,75 en is te bestellen via de boekhandel. Of rechtstreeks bij de uitgever: Nederlands Centrum voor Volkscultuur, giro 810806, o.v.v. 'werken'.

De gelijknamige tentoonstelling is nog de gehele maand te bezoeken in de Openbare Bibliotheek Tilburg, Koningsplein 10. Voor openingstijden: zie www.bibliotheekmiddenbrabant.nl.