NED. CENTRUM VOOR VOLKSCULTUUR
http://www.volkscultuur.nl

Leven&werken eerste gastarbeiders in reizende tentoonstelling

Leven en werken van de eerste gastarbeiders belicht in reizende tentoonstelling

Gastarbeiders van het eerste uur bezoeken op 5 november een tentoonstelling die geheel aan hun leven en werken is gewijd. Samen met burgemeester Vreeman van Tilburg komen zij om 16:00 uur naar de openbare bibliotheek van Tilburg, 'om zichzelf en hun eigen geschiedenis te bekijken'. Het is voor het eerst dat de geschiedenis van de gastarbeid op een dergelijke wijze in beeld is gebracht. Het lijkt allemaal nog maar kort geleden dat de eerste gastarbeiders naar Nederland kwamen, toch gaat het alweer om een geschiedenis van meer dan veertig jaar. Hoogste tijd dus om de eerste generatie gastarbeiders te interviewen en zo hun geschiedenis in kaart te brengen!

Tientallen Nieuwe Nederlanders werden voor deze tentoonstelling geïnterviewd en geportretteerd. Ook heel veel Oude Nederlanders zijn geïnterviewd, met name mensen die betrokken waren bij de opvang van de gastarbeiders of die zich op een andere manier verbonden voelden met de nieuwkomers: medewerkers van de vreemdelingendienst, mensen die zorgden voor de huisvesting, collega's op het werk en mensen die gewoon praktische steun gaven. De tentoonstelling, samengesteld door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, is nog de gehele maand november te bezoeken in de Tilburgse openbare bibliotheek. Daarna gaat de tentoonstelling op reis langs lokale musea, markten en andere bibliotheken.

Waarom kwamen de gastarbeiders, waarom bleven ze, hoe gingen ze om met alle problemen die hier op hun pad kwamen? 'Werken, werken, werken!': dat was de essentie van hun bestaan, vertelt één van hen. Maar er kwam natuurlijk veel meer bij kijken: wonen, gezinshereniging, het leren van een nieuwe taal, integratie. In 33 panelen vertelt de tentoonstelling 'Werken, werken, werken! De geschiedenis van de gastarbeiders in Tilburg en omstreken 1963-1975' het levensverhaal van deze eerste generatie gastarbeiders.

De gerenommeerde historici Paul Spapens en Henk van Doremalen noteerden - nu het nog kan, de eersten zijn al behoorlijk op leeftijd
- de ervaringen en wederwaardigheden van de eerste gastarbeiders. Gegevens uit gemeentelijke, kerkelijke en bedrijfsarchieven completeren het beeld.

Een aparte vermelding verdient de bekende Tilburgse fotograaf Jan Stads. Zijn prachtige foto's en portretten vormen de basis van de tentoonstelling. Hij maakte sprekende portretfoto's van de geïnterviewden, maar ook familieportretten van het hele gezin. Verder maakte hij reproducties uit de familiealbums van de geportretteerden. Het gaat hier om uniek historisch illustratiemateriaal, dat dankzij Jan Stads boven tafel is gekomen.

De tentoonstelling 'Werken, werken, werken!' is nog de gehele maand te bezoeken in de Openbare Bibliotheek Tilburg, Koningsplein 10. Voor openingstijden: zie www.bibliotheekmiddenbrabant.nl.

Tegelijk met de tentoonstelling verschijnt het bijbehorende boek Werken, werken, werken! De geschiedenis van de gastarbeiders in Tilburg en omstreken 1963-1975, dat bij de boekhandel verkrijgbaar is voor 18,75 euro. Het boek is ook rechtstreeks bij de uitgever te bestellen door het verschuldigde bedrag over te maken op giro 810806, ten name van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur in Utrecht, o.v.v. 'werken'.