NED. CENTRUM VOOR VOLKSCULTUUR
http://www.volkscultuur.nl

De geschiedenis van de gastarbeiders in Nederland

De geschiedenis van de gastarbeiders in Nederland

Sinds begin deze week heeft het thema culturele diversiteit zijn onschuld verloren. De moord op filmmaker Theo van Gogh heeft de discussie over integratie in Nederland weer op scherp gezet, als dat niet al het geval was na de interventies van Pim Fortuyn hierover.

Wat een vreemd moment om een project te presenteren over de geschiedenis van de gastarbeid in Nederland! Vandaag,vrijdag 5 november, wordt in Tilburg een boek en een tentoonstelling gepresenteerd over de geschiedenis van de gastarbeid in Midden-Brabant. Tegelijk wordt in het Nederlands Textielmuseum twee nationale studiedagen annex expertmeetings georganiseerd over 'Migratie en lokale geschiedenis'. Simpelweg omdat het Nederlands Centrum voor Volkscultuur het belangrijk vond om de geschiedenis van de gastarbeid nu eens eindelijk vast te leggen en te documenteren. In het licht van de gebeurtenissen van begin deze week heeft het onderwerp een heel andere lading gekregen. Een lading die het project haast belangrijker lijkt te maken dan ooit.

Geschiedenis is geen onschuldig tijdverdrijf van wereldvreemde historici. Geschiedenis heeft alles te maken met identiteit en met hoe wij geworden zijn die wij zijn. De geschiedenis van de gastarbeid is een gezamenlijke geschiedenis van de autochtone Nederlanders en de nieuwkomers. In boek en tentoonstelling wordt belicht hoe die plaatselijke geschiedenis, met vallen en opstaan, tot stand is gekomen.

De integratie speelt ook nog op een ander niveau. Onze musea en archieven zijn vaak nog wit gekleurd en beschikken nauwelijks over voorwerpen en documenten die de geschiedenis van de gastarbeid in Nederland documenteren. Als musea en archieven ook voor toekomstige generaties interessant willen blijven dan zullen ze ook op dit vlak aan acquisitie moeten doen. Het ligt voor de hand om daarbij, op plaatselijk niveau, samen te werken met de plaatselijke migrantenorganisaties. Daar, bij die migranten, zijn immers de verhalen van toen te vinden. Deze organisaties beschikken vaak ook over prachtige historische foto's, die ook een plaats in het museum verdienen. Tijdens de studiedag worden diverse concrete samenwerkingsprojecten belicht uit heel Nederland, bijvoorbeeld uit Gouda, Deventer en Zaanstad.

Boek en tentoonstelling zijn voor een belangrijk deel gebaseerd op oral history, op interviews met gastarbeiders en Nederlanders die op de één of andere manier bij de opvang van de migranten betrokken waren. Zo ontstaat een genuanceerd beeld van de geschiedenis van de gastarbeid in Midden-Brabant.

Met het project, bestaande uit twee expertmeetings, een tentoonstelling en een boek, willen we laten zien hoe op lokaal niveau musea en archieven samenwerken met migranten. En hoe die projecten zijn opgezet, welke knelpunten er zijn en wat anderen ervan kunnen leren. Het boek werd geschreven door Paul Spapens, Henk van Doremalen en Jan Stads. De tentoonstelling werd samengesteld door Pieter van Rooy. De projectleider was Ineke Strouken.

Meer informatie het project is te verkrijgen bij het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. Telefoon: 06-53240892. Bij het Nederlands Centrum voor Volkscultuur kunt u ook een recensie-exemplaar van het boek Werk, werk, werk! Aanvragen, ncv@volkscultuur.nl.


05 nov 04 05:29