Ingezonden persbericht


Presentatie gegevens over relatieproblematiek schizofreniepatiënten tijdens symposium

Persbericht

Amsterdam/Bilthoven 5 november 2004

Nederlanders met ernstige psychiatrische aandoeningen of (licht)verstandelijke handicap ontberen sociale contacten en duurzame intieme relaties.

Steeds vaker lopen (sociale) relaties van de 100.000 schizofreniepatiënten in Nederland op de klippen. Met name jonge schizofreniepatiënten slagen er vaak niet in om een duurzame relatie op te bouwen. Op vrijdag 5 november presenteert in Ede de Stichting Liberman Modules nieuwe gegevens tijdens het symposium 'Sociale relaties en intimiteit; het is te leren! In Nederland leiden ruim 100.000 mensen aan deze ziekte. Minder dan 20.000 schizofreniepatiënten heeft een langdurig vaste, intieme relatie. Minder dan 10.000 daarvan is duurzaam gehuwd. De overige 80.000 is alleenstaand en heeft wisselende contacten maar hunkert naar een vaste relatie. Er dus een grote kloof tussen de behoeften van deze Nederlanders en de dagelijkse realiteit. Recent onderzoek onder de leden van Anoiksis, de vereniging van mensen met chronische psychose(n) of schizofrenie, leert dat slechts 25 % van de eigen leden samenwoont. Ruim 60 % van hen is alleenstaand, 15 % woont begeleid dan wel zelfstandig of op andere wijze. Steeds vaker maken schizofreniepatiënten gebruik van de diensten van gespecialiseerde relatiebureaus. Die ontstaan vaak vanuit een GGZ-instelling.

'Vrienden van mensen met schizofrenie haken eenvoudigweg af', zegt Mark Van der Gaag in een recent Nipo-onderzoek, uitgevoerd in het kader van de nationale Dag voor de Geestelijke Volksgezondheid. Hij is psycholoog van Parnassia (Den Haag) en het Kenniscentrum Schizofrenie."Gebrek aan energie is de hoofdoorzaak hiervan. Van uitstel komt ook hier afstel. "

Veel vrienden en kennissen geven het op als zij na herhaalde pogingen bot vangen. Begrijpt de schizofreniepatiënt deze impliciete verwachting niet, dan verwatert het sociale contact snel. Gijs Francken, voorzitter van Anoiksis: 'Voor contacten die wegvallen komen geen nieuwe in de plaats. Onze leden zien met lede ogen aan hoe hun contacten verpieteren Het is niet een kwestie van niet willen maar niet kunnen'. Zeker in meer intieme contacten zijn veel vaardigheden nodig om duidelijk te maken wat je niet of juist wel wilt. Belangrijk bijvoorbeeld bij een onderwerp als veilig vrijen.

De ruim 200 behandelaren en hulpverleners krijgen in Ede informatie over de 6de Liberman module 'Omgaan met sociale relaties en intimiteit' uitgereikt. Deze module leert schizofreniepatiënten noodzakelijke vaardigheden om zelfstandig contacten te leggen, relaties aan te gaan en te onderhouden.

De module is een bewerking en samenvoeging van de in de VS (Los Angeles) ontwikkelde oorspronkelijke modules 'Conversational Skills' en 'Friendship and Intimicy'. Onder de naam 'Social and Independent Living Skills Program' (Vaardigheidstraining voor een zelfstandig leven) ontwikkelde prof. dr. R.P. Liberman, samen met een groot aantal vooraanstaande onderzoekers en therapeuten, een trainingsprogramma. Hiermee verwerven mensen met een ernstige psychiatrische stoornis op een systematische manier vaardigheden. Daardoor kunnen ze uiteindelijk een zelfstandiger leven leiden. Prof. Liberman is hoogleraar psychiatrie en directeur van het Clinical Research Center for Schizophrenia and Psychiatric Rehabilitation (University of the City of Los Angeles). In Nederland wordt het in de VS ontwikkelde trainingsprogramma 'de liberman-modules' gebruikt bij de begeleiding van mensen met schizofrenie en andere psychiatrische aandoeningen. Deze cliënten kunnen -dankzij dit trainingsprogramma- soms (weer) een min of meer normaal leven leiden. Het resultaat is een minder sterk beroep op de gezondheidszorg. Dit trainingsprogramma is in 15 talen vertaald. De Nederlandse geestelijke gezondheidszorg gebruikt sinds 1996 de Liberman modules.

In Nederland worden de Liberman-modules vertaald, bewerkt en geïmplementeerd door de Stichting Liberman Modules. Binnen deze stichting werken o.a. samen vijf psychiatrische centra (GGZ Eindhoven, de Rijngeestgroep, de Geestgronden, Parnassia en Mentrum,). De Stichting verzorgt training en opleiding van professionals en ondersteunt de implementatie en het gebruik van deze methodiek.