Leefbaar Utrecht

Persbericht Leefbaar Utrecht:
4 november 2004

Utrechtse raad steunt Masterplan Stationsgebied
Leefbaar Utrecht verheugd over werkbaar resultaat na 15 jaar gesteggel

Vijftien jaar na de eerste beraadslagingen omtrent de hoogstnoodzakelijke kwaliteitsimpuls voor het Utrechtse stationsgebied, is er in de Utrechtse gemeenteraad dan eindelijk een eind gekomen aan vijftien jaar gesteggel door het positieve besluit inzake het Masterplan Stationsgebied Utrecht. Het Masterplan is een uitwerking van het eerste Utrechtse referendum, waarin een ruime meerderheid van de Utrechtse bevolking haar voorkeur uitsprak voor een verruimd, groener en leefbaarder stadshart.
Volgens Leefbaar Utrecht (en met haar een ruime meerderheid van de Utrechtse raad) vond dat wethouder W. Lenting de boodschap van de kiezers goed had uitgewerkt.

Vraagtekens waren er voornamelijk over de samenwerkingscontracten met de eigenaar van winkelcentrum Hoog Catharijne, Corio. Lenting zal dan ook nog met Corio om de tafel moeten om meer zekerheden in te bouwen omtrent de daadwerkelijke aanpak van het winkelgebied en dan met name de herinrichting van het Vredenburgplein, de traverses over de toekomstige Catharijnesingel en de aansluiting op het station. Een amendement van Leefbaar Utrecht betekent dat er twee ontbinendende voorwaarden in het Masterplan worden opgenomen, welke betekenen dat het Masterplan niet eerder in werking kan treden dan dat er aan deze eisen voldaan is. Met steun van D66, PvdA, CDA en VVD werd dit amendement aangenomen.

Een tweede amendement van Leefbaar Utrecht betreft het profiel van de uit te graven Catharijnesingel, die wat Leefbaar Utrecht, VVD, CDA en PvdA betreft zoveel mogelijk moet lijken op de singel zoals deze er tot 30 jaar geleden lag. Dat betekent een wijdse opzet van de de singel, die nu is vastgelegd op minimaal 45 meter breedte tussen de (rechte) rooilijnen van bebouwing voor het water en beide oevers.

Het laatse amendement van Leefbaar Utrecht had de realisatie van een heus stationsplein aan de westzijde (het huidige Jaarbeursplein) als onderwerp. De in het amendement gestelde voorwaraden zullen deze realisatie garanderen, zo waren alle partijen in de raad (behalve de SP) van mening. Ten slotte ondersteunde LU twee amendementen van de VVD en CDA.

Leefbaar Utrecht is verheugd met deze grote stap richting de vernieuwing van het stationsgebied, mede omdat de ergerniswekkende gang van zaken rondom de UCP-plannen in het verleden juist aanleiding waren voor de oprichting van Leefbaar Utrecht.