Nederlandse Politiebond


NPB geeft fiat voor onderhandelingen met kabinet

Gepubliceerd: donderdag 04 november 2004.

foto: John Boerdonk

De bij de FNV aangesloten bonden vinden dat in het technische overleg met het kabinet op de verschillende speerpunt- dossiers voldoende vooruitgang is geboekt om de in mei afgebroken onderhandelingen met het kabinet te hervatten.

De Federatieraad (de vergadering van de voorzitters van de aangesloten bonden met het dagelijks bestuur van de FNV) heeft op 3 november dan ook een mandaat verstrekt aan de FNV-onderhandelaars.

Gunstige ontwikkeling
Op basis van de huidige stand van zaken wordt door het kabinet ten aanzien van prepensioen en levensloop meer fiscale ruimte gecreëerd dan het kabinet in eerste instantie van plan was. (Dat is een gunstige ontwikkeling voor onze bestaande AFUP-regeling.) Bovendien is het kabinet bereid serieus te praten over versoepeling van de beroerde voornemens op het terrein van de sociale zekerheid.

Voor de NPB betekent deze vooruitgang winst. Eerder was het kabinet namelijk niet bereid serieus met de vakbeweging te praten over de bijstelling van het beleid. Onder druk van onze acties lijkt er nu echter toch voldoende ruimte te zijn ontstaan om tot acceptabele afspraken te komen.

We zijn er nog niet!
Op het moment van dit bericht is het verloop en de uitkomst van de onderhandelingen uiteraard nog ongewis. Zoals het er nu uitziet, vindt op vrijdagavond 5 november een eerste onderhandelingsronde tussen de top van de FNV en een kabinetsdelegatie plaats. Op dit moment is het voor ons nog te vroeg om de geplande acties af te blazen. Om tot goede resultaten te komen, blijft het nodig druk op de ketel te houden.

Uiteraard ontstaat er een nieuwe situatie als de komende dagen een onderhandelings- resultaat kan worden bereikt. Het ligt dan voor de hand dat de acties worden opge- schort. Definitieve besluitvorming hierover vindt in FNV-verband plaats. Tot die tijd gaat onze actievoorbereiding door.

Referendum
In FNV-verband is inmiddels besloten dat een eventueel onderhandelingsresultaat in de vorm van - wederom - een raadgevend referendum aan alle FNV-leden wordt voorge- legd. Ook hierover vindt in FNV-verband op korte termijn nadere besluitvorming plaats.

Het is duidelijk dat de actiebereidheid van de NPB-leden heeft bijgedragen aan beweging in het kabinetsbeleid op vrijwel alle punten. Maar nogmaals, er zal nog veel onderhandeld moeten worden om de gewenste zaken goed op papier te krijgen.

Overname van deze informatie is toegestaan mits met bronvermelding. © 04 11 2004 NPB