Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Tariefsysteem orthopedisch instrumentmakers afgeschaft na tussenkomst NMa

04-11-2004 / 12:44

Na tussenkomst van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft branchevereniging Orthobanda haar leden opgeroepen het collectieve calculatiesysteem voor het berekenen van tarieven te beëindigen. Wanneer dit niet gebeurt, kan de NMa een onderzoek starten. Orthobanda is de branchevereniging voor orthopedisch instrumentmakers die zowel op maat gemaakte als gefabriceerde orthopedische producten en prothesen aanbieden.

Een groot aantal orthopedisch instrumentmakers berekent haar tarieven tot op heden op basis van een collectief calculatiesysteem, dat is opgezet door Orthobanda. Na bestudering van de praktische uitwerking van dit systeem, heeft de NMa geconcludeerd dat het de concurrentie in de branche belemmert. Orthopedisch instrumentmakers dienen onafhankelijk van elkaar hun tarieven te bepalen in onderhandelingen met zorgverzekeraars. Deze boodschap zal ook worden gecommuniceerd naar alle zorgverzekeraars in Nederland.

Directeur-generaal Kalbfleisch van de NMa zei in april van dit jaar bij een bijeenkomst van MKB-Nederland dat brancheverenigingen een belangrijke rol vervullen bij de naleving van de Mededingingswet. De NMa verwacht dat door het beëindigen van het collectieve systeem de concurrentie in deze branche zal toenemen. Dit vormt een gunstige prikkel voor verbetering van efficiëntie en innovatie en resulteert in een betere prijs-kwaliteitverhouding. De tarieven van orthopedisch instrumentmakers worden betaald uit ziekenfondspremies en particuliere zorgverzekeringen. De gezondheidszorg vormt dit jaar een prioriteit voor de NMa.