PZO

Tweede Kamer steunt bezwaren zelfstandigen en opdrachtgevers

Tweede Kamer steunt bezwaren zelfstandigen en opdrachtgevers

Den Haag, 5 november 2004 - De Vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) en VNO-NCW hebben verheugd gereageerd op het amendement dat VVD, PvdA, LPF en D66 hebben ingediend bij de behandeling van het wetsvoorstel voor de nieuwe Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Het amendement beoogt de nieuwe VAR ook te laten gelden voor opdrachten die met een geldige VAR zijn begonnen, maar die nog doorlopen na de geldigheidstermijn van die VAR.

Met het wetsvoorstel voor de nieuwe VAR wordt de positie van zelfstandige ondernemers versterkt en de rechtszekerheid van opdrachtgevers vergroot en komt er voor beide partijen vooraf duidelijkheid over de betaling van belasting en premies. PZO, VNO-NCW en een groot aantal andere organisaties onderschrijven de hoofdlijnen van het wetsvoorstel, maar hebben op enkele belangrijke punten nog kritiek.

Zo krijgt de nieuwe VAR een geldigheidsduur van één kalenderjaar in plaats van twee jaar. In de praktijk zal het daardoor regelmatig voorkomen dat een opdracht over deze geldigheidstermijn heen gaat. Volgens het wetsvoorstel kunnen opdrachtgever en opdrachtnemer na de geldigheidstermijn van de VAR zich niet meer beroepen op de rechtsgevolgen van de VAR, ook al zijn de werkzaamheden reeds met een geldige VAR begonnen. Met het wijzigingsvoorstel van VVD, PvdA, LPF en D66 wordt aan dit belangrijke kritiekpunt tegemoet gekomen en krijgen opdrachtgever en zelfstandige vooraf duidelijkheid voor de hele duur van de opdracht.

De Tweede Kamer stemt op dinsdag 9 november a.s.
---