Ingezonden persbericht


Persbericht

4 november 2004

Onderzoek effect taal- en integratieproject bekroond

Samen leven? Samen spreken! behaalt 2e plaats Landelijke Prijs Wetenschapswinkels

Het onderzoek 'Samen leven? Samen spreken!' is bekroond met de tweede plaats van de Landelijke Prijs Wetenschapswinkels 2004. Dit is gisteren bekendgemaakt tijdens het lustrumcongres van de Wetenschapswinkels op de Rijksuniversiteit van Groningen. Studenten van de Radboud Universiteit Nijmegen, Anneke Grote Beverborg (Sociologie) en Reggie Berkers (Cultuur- en Persoonlijkheidspsycho-logie), onderzochten de effecten van het taal- en integratieproject Gilde SamenSpraak*.

Aan tafel bij Nova!
De jury was enthousiast over het onderwerp van het onderzoek: "Het is een ontspannen geluid in een gespannen situatie. Gilde SamenSpraak is een idee dat landelijk navolging verdient. Juist nu moeten de media dergelijke initiatieven naar voren brengen. Aan tafel bij Nova!" De jury was ook te spreken over het feit dat de twee jonge onderzoeksters in dit project verder keken dan de grenzen van hun vak.

Het onderzoek
Om het effect van deelname aan Gilde SamenSpraak te onderzoeken, namen Anneke Grote Beverborg en Reggie Berkers vragenlijsten af bij 409 anderstaligen. 39 deelnemers zijn vervolgens onderworpen aan een diepte-interview waarbij de aard van het integratie-proces, de motivatie van de deelnemers en de manier waarop Gilde SamenSpraak bijdraagt aan integratie, nader onder de loep zijn genomen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat deelname aan Gilde SamenSpraak het sterkst van invloed is op de sociale integratie. Ook heeft het project een positief effect op de beheersing van de Nederlandse taal door anderstaligen. De studenten voerden hun onderzoek uit onder begeleiding van onderzoekers van de afdelingen Sociologie en Cultuur- en Persoonlijkheidspsychologie van de Radboud Universiteit Nijmegen.

De prijs
De jaarlijks terugkerende Landelijke Prijs Wetenschaps-winkels is bedoeld voor onderzoeksprojecten die via een wetenschapswinkel zijn opgezet. Iedere universiteit kent één of meerdere wetenschapswinkels. De prijs wordt toegekend aan het onderzoek dat én van goede wetenschappelijke kwaliteit is én een maatschappelijk grensverleggend karakter heeft. De eerste prijs bestaat uit een wisseltrofee en ¤ 500,00. De tweede en derde prijswinnaars ontvangen een cheque van respectievelijk ¤ 250,00 en ¤ 100,00.

*Gilde SamenSpraak brengt Nederlanders en anderstaligen bij elkaar om de Nederlandse taal en cultuur te delen. Honderden 50-plussers bieden gratis en belangeloos anderstaligen op deze manier de mogelijkheid om op een informele manier Nederlands te spreken.

0-0-0-0-0