KONINKLIJKE METAALUNIE

Producentenvertouwen in mkb-metaal blijft steken

Nieuwegein - De orderpositie en de winstgevendheid in het mkb-metaal zijn licht verbeterd. Maar de verwachte orderpositie en de investeringsbereidheid, belangrijke indicatoren voor het producentenvertrouwen, vallen tegen. Bovendien daalt de werkgelegenheid nu al twee jaar achtereen. Dit blijkt uit de Economische barometer van de Metaalunie over de periode april tot en met september 2004.

De verwachte investeringen in het mkb-metaal voor 2005 zijn nog slechter dan ze voor 2004 waren. Het aantal bedrijven dat het komende jaar denkt méér te investeren in machines is ten opzichte van afgelopen halfjaar gedaald van 18% naar 14%. Het aantal bedrijven dat een afname verwacht van de investeringen in machines is sterk toegenomen van 30% naar 39%.

De verwachte orderpositie voor komend jaar is weliswaar positief, maar daalt anderhalf jaar na het voorzichtig herstel alweer. Dit geldt zowel voor de binnenlandse als de buitenlandse verwachte orderpositie. Het aantal bedrijven dat een toename van de binnenlandse orders verwacht, is gedaald van 34% naar 26%. Van de exporterende bedrijven is 19% positief over de verwachte orderpositie buitenland, tegenover 38% een half jaar eerder.

Het mkb-metaal kampt nog steeds met de hoge staalprijzen. 70% van de metaalbedrijven slaagt er niet in de hogere inkoopprijzen door te berekenen aan hun afnemers.

Toch zijn er ook lichtpuntjes. Bij eenderde van de bedrijven is de orderpositie binnenland verbeterd in de verslagperiode. In de verspanende toelevering meldt zelfs bijna tweederde van de bedrijven een verbeterde orderpositie. In de machinebouw is de orderpositie buitenland toegenomen.
Het aantal bedrijven met winst is gestegen van 51% naar 54%. Opvallend is dat ongeveer 70% van de elektronicabedrijven op dit moment winst maakt.

De Koninklijke Metaalunie is met meer dan 11.000 leden de grootste ondernemersorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf in de metaal. De metaalbedrijven hebben samen een omzet van 17 miljard euro en bieden werkgelegenheid aan 135.000 mensen.