Ingezonden persbericht

Massaal ontslag Arboverpleegkundigen bij ArboNed

De preventiemedewerker bij uitstek wordt de deur uitgezet

GRONINGEN, 20041105 -- De Beroepsorganisatie Arboverpleegkunde heeft kennis genomen van het voornemen van ArboNed om te stoppen met de inzet van arboverpleegkundigen. De Beroepsorganisatie Arboverpleegkunde betreurt dit besluit en is van mening dat dit geen goede ontwikkeling is.


De Arboverpleegkundige ondersteunt al bijna 60 jaar werkgevers en werknemers bij zorg voor arbeidsomstandigheden. Zij is werkzaam bij arbodiensten, zorgverzekeraars en reïntegratiebedrijven, zij is onderdeel van P&O afdelingen of werkt, tot slot, als zelfstandig arboverpleegkundige.
Zij doet dit door middel van het adviseren over het ontwikkelen en verbeteren van het arbo- en verzuimbeleid, het coördineren van de arbozorg in een arbeidsorganisatie, voorlichting geven over risico's bij de arbeid, uitvoeren van projecten gezondheidsbevordering op de werkplek, ondersteunen of uitvoeren van risico-inventarisaties uitvoeren en het opstellen van de plannen van aanpak, optreden als vertrouwenspersoon in het kader van het beleid ongewenst gedrag op de werkplek, het organiseren van het arbeidgezondheidkundig spreekuur en tot slot het adviseren en coachen van medewerkers en hun management bij het verbeteren van de arbeid en gezondheid van de arbeidsorganisatie.

Arboverpleegkundigen in Nederland zijn gecertificeerd en hebben een HBO-opleiding dan wel een post HBO-opleiding gevolgd. Arboverpleegkundigen zijn laagdrempelig, betaalbaar voor werkgevers, generalistisch en specialistisch inzetbaar op het terrein van de arbeid en de gezondheid, kortom een ideale arboprofessional die breed inzetbaar is voor werkend Nederland.

Voor gezond ondernemerschap in Nederland is de Arboverpleegkundige de preventiemedewerker en arbozorg-coördinator bij uitstek!




Ingezonden persbericht