Netwerk



VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Wie is Mohammed B.?
Theo van Gogh
Amsterdam
Theo van Gogh
Onderwerp: Wie is Mohammed B.?
Uitzenddatum: Vrij. 5 november 2004, 20.30u
Verslaggeving: Dirk Schouten

Wie is Mohammed B., de verdachte van de moord op Theo van Gogh? Netwerk sprak met twee oud-docenten van hem. Mohammed B. zat, net als Samir A., op het Mondriaan Lyceum. A. werd deze zomer gearresteerd op verdenking van terreurplannen.

Mooie cijfers
Welke herinneringen hebben Cor Meijer en Jaap Leschot aan Mohammed B. en Samir A.? Volgens geschiedenisleraar Meijer deed B. het goed op school. âHet kwam hem niet aanwaaien, maar hij werkte hard. Hij slaagde met mooie cijfers.â

Havo-diploma
De twee mannen zaten overigens niet bij elkaar in de klas. Mohammed en Samir schelen acht jaar. Mohammed B. is nu 26 en haalde in 1995 zijn havo-diploma.

Aanslagen
Volgens het Algemeen Dagblad zou Mohammed B. in de periode na de aanslagen van 11 september zijn toevlucht hebben gezocht in de radicale islam. In die tijd zou hij ook Samir A. hebben leren kennen. A. zit sinds een paar maanden achter slot en grendel op verdenking van het beramen van terroristische aanslagen op onder meer het gebouw van de Tweede Kamer en Schiphol.

Netwerk archief: Wie is Samir A.?
Netwerk maakte afgelopen september een profielschets van Samir A., een ijverige gymnasiumleerling die zich zou hebben aangesloten bij de Jihad, de heilige oorlog. A. werd op 30 juni opgepakt en wordt verdacht van âvoorbereidingshandelingen voor een aanslag.â Bekijk de aflevering >>