B EN W BERICHTEN 2004 - 42 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 5 NOVEMBER

Algemene Zaken

1. (05-11) Het College heeft kennisgenomen van het bezoek van wethouder Van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) aan Londen op 23 september 2004. Het bezoek stond in het teken van de versteviging van de relatie van de haven met in Londen gevestigde rederijen.

2. (05-11) Het College heeft ingestemd met een reis van wethouder Van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) naar Mannheim van 30 november tot en met 1 december 2004. Van Sluis is delegatieleider van een promotiereis die de Rotterdam Port Promotion Council organiseert. Daarnaast is hij gastheer van het business dinner.

3. (05-11) Het College heeft ingestemd met een bezoek van wethouder Van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) aan Santiago de Chile en Buenos Aires van 15 t/m 19 november 2004. Samen met vertegenwoordigers van ECT, Seabrex, Steinweg en het Havenbedrijf Rotterdam werkt de wethouder een marktgericht programma af.

4. (05-11) Het College heeft kennisgenomen van het bezoek van wethouder Van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) aan Wenen op 11 en 12 oktober 2004. Het bezoek stond in het teken van de versteviging van de relatie van de haven met zakelijke relaties in Wenen en omgeving. Ook heeft de wethouder de haven van Krems bezocht.

5. (05-11) Het College heeft besloten om een eenmalige financiële bijdrage van E 3.000,- ter beschikking te stellen aan de Commissie Vernieuwing Ceremoniële Tenues van de Rotterdamse Studentenvereniging "De Schutterij" voor de aanschaf van nieuwe tenues.

6. (05-11) Burgemeester Opstelten opent op maandag 15 november om 9.00 uur in de Burgerzaal van het stadhuis het Seminar of the Czech and Dutch Municipalities "Local Administration and the EU".

7. (05-11) Het College heeft besloten om op vrijdag 10 december van 17.00 uur tot 19.00 uur de uitreiking van de Vrijwilligersprijs in de Burgerzaal van het stadhuis te laten plaatsvinden. Wethouder Geluk (Onderwijs en Integratie) zal als gastheer optreden.

Beleid

1. (05-11) Het College heeft besloten tot het aanvragen van aansluitvergunningen voor nieuw aan te leggen gemeentelijke rioleringen in het westelijk havengebied op afvalwaterzuiveringsinrichtingen (AWZI's) van het Zuiveringsschap Hollandse Eilanden en Waarden.

2. (05-11)Het College heeft ingestemd met de Ontwikkelingsvisie Oude Noorden aan de Rotte. Het gebied van de visie wordt begrensd door het Noordplein, de Rotte, het Zwaanshalspark en het Zwaanshals. In de visie zijn zes 'verbeterprojecten' opgenomen. Ook de groeibriljant Noordplein maakt deel uit van de ontwikkelingsvisie. Om deze projecten te kunnen uitvoeren, zijn gebiedsafspraken gemaakt door de gemeente, Com.wonen en de deelgemeente Noord. In deze gebiedsafspraken is voor deze projecten vastgelegd wat de beoogde resultaten zijn en wat wordt verlangd van de verschillende partijen.

3. (05-11) Het College heeft besloten het recht van voorkeur conform artikel 5, lid 1 van de Wet Voorkeursrecht Gemeenten in de polder Schieveen te laten vervallen.

4. (05-11) Het College heeft besloten het ontwerp-bestemmingsplan 'Kreekhuizen' ter inzage te leggen, zodat een ieder in de gelegenheid is om schriftelijke zienswijzen in te dienen bij de gemeenteraad. Het bestemmingsplan 'Kreekhuizen' is gemaakt in het kader van het project actualisering bestemmingsplannen en is conserverend van aard.

5. (05-11)Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor vier particuliere woningen in de panden Millinxstraat 48 en Dordtselaan 101 aan te wijzen voor actieve particuliere woningverbetering. De eigenaren van de twee aangewezen panden worden aangeschreven met het verzoek hun woningen op te knappen. Een deel van de benodigde investeringen om de woningen op peil te brengen krijgen zij vergoed door middel van subsidie. Eigenaren die weigeren hun woningen op te knappen, worden met behulp van een aanschrijving gedwongen de woningen aan te pakken.

6. (05-11)Het College heeft besloten om aan Flexibel Wonen eenmalig een bedrag van E175.000 beschikbaar te stellen als waarderingssubsidie voor het realiseren van onzelfstandige wooneenheden met woontoezicht. In het uitvoeringsprogramma 'Souterrain van de woningmarkt' is onder het programma 'aanbod en instroom' als doel opgenomen de realisatie van driehonderd onzelfstandige wooneenheden op jaarbasis in de sociale sector, gedurende de komende tien jaar. In het kader van het actieprogramma Rotterdam zet door, wordt hierover in eerste instantie met de corporaties voor de komende vijf jaar een afspraak gemaakt. Flexibel Wonen, een samenwerkingsverband van Com.Wonen, de Nieuwe Unie en Woningstichting PWS, lijkt bereid de helft van de taakstelling voor de komende vijf jaar, 150 kamers met extra woontoezicht per jaar, voor zijn rekening te nemen.

7. (05-11) Het College heeft het concept Masterplan Medisch Centrum Rijnmond Zuid vastgesteld en vrijgegeven voor informatie aan bewoners en bedrijven. Voorts heeft het College de verkenning P+R Lombardijen vastgesteld en aan de Stadsregio aangeboden met het verzoek om gezamenlijk opdracht te geven de planstudiefase voor de P+R voorziening op te starten.

8. (05-11) Het College heeft het bestemmingsplan 'Carnisse' ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad. Tijdens de ter inzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan zijn vier zienswijzen ingediend. Hieraan is tegemoet gekomen door het bestemmingsplan op enkele onderdelen aan te passen.

9. (05-11) Het college van B. en W. stelt de gemeenteraad voor om de motie-De Waal over het Sportjaar 2005 en minder valide sporters als afgedaan te beschouwen. De motie die het raadslid van Leefbaar Rotterdam bij de behandeling van de Voorjaarsnota 2004 indiende, stelde dat de Rotterdamse sportvoorzieningen zo veel mogelijk toegankelijk moeten zijn voor de gehandicapte sporter. Het College onderschrijft dat, maar vindt dat aan uitvoering van de motie reeds wordt voldaan. Bij nieuwbouw of bij een ingrijpende verbouwing van een gemeentelijk sportaccommodatie worden dan ook de landelijk richtlijnen voor de toegankelijkheid van gebouwen toegepast. Daarnaast is er bij de diensten Sport en Recreatie en SoZawe een subsidiebudget om verenigingen financieel te ondersteunen bij het dekken van de meerkosten van gehandicaptensport.

10. (05-11) Het college van burgemeester en wethouders heeft de startnotitie vastgelegd die als basis dient voor een Veiligheidseffectrapportage voor het project Rotterdam Centraal. In deze rapportage staan zowel de fysieke veiligheid als de sociale veiligheid centraal. Het College is niet wettelijk verplicht een dergelijke rapportage op te stellen. Gezien het grote belang dat het gemeentebestuur hecht aan zowel de fysieke als de sociale veiligheid in het stationsgebied is besloten dit wel te doen.

11. (05-11) Het College heeft besloten om over te gaan tot finale kwijting van de restschuld gemeentegarantie van een aantal particuliere debiteuren.

12. (05-11) Het college van B. en W. heeft besloten alle gemeentelijke deelnemingen tegen het licht te houden en nader te besluiten over aanpassing van de bestuurlijke verhoudingen binnen die vennootschappen en deze statutair te laten verankeren. Een en ander is een gevolg van een wijziging van boek 2 van het Burgerlijk Wetboek, die voorziet in nieuwe bepalingen voor alle naamloze vennootschappen en besloten vennootschappen. Bij de parlementaire behandeling is het wetvoorstel aangevuld met bepalingen uit de code-Tabaksblat. Daarmee heeft de wetswijziging gevolgen voor de governance in Nederland.

13. (05-11) Het College heeft besloten dat ze zelf verantwoordelijk blijft voor het vervaardigen en bijhouden van de gemeentelijke topografie. Het College houdt vast aan dit standpunt, omdat het net als de gemeenten Amsterdam, Den Haag en Utrecht vindt dat hiermee de kwaliteit van de topografie het best is te waarborgen. De vier gemeenten verzoeken de Vereniging Nederlands Gemeenten (VNG) per brief hun belangen op dit gebied te behartigen. Ook deze brief is door het College vastgesteld.

14. (05-11) Het College zal de Raad voorstellen de 'Kaart Stedelijke Kwaliteitsgebieden' vast te stellen. De Kaart geeft die gebieden aan die, afhankelijk van de beschikbare middelen, in aanmerking komen voor extra middelen van het centrale stadsbestuur om de buitenruimte op een 'extra' niveau aan te leggen. Ook geeft de Kaart aan welke gebieden volgens het standaardniveau worden ingericht. De Kaart Stedelijke Kwaliteitsgebieden is informatief van aard en vormt een kader voor gemeente, deelgemeenten, wijkraden en adviesraden bij het inrichten van de openbare ruimte. Ook is de Kaart informatief en richtinggevend voor externe partijen, zoals projectontwikkelaars, die zich bezig houden met de ontwikkeling van de openbare ruimte in de stad.

15. (05-11) Wethouder Geluk bezoekt van 2 tot en met 5 januari 2005 het International Congress for School Effectiveness and Improvement in Barcelona. Hij zal dit doen in gezelschap van enkele ambtenaren van de Bestuursdienst en de Dienst Stedelijk Onderwijs en van vertegenwoordigers van Rotterdamse schoolbesturen.

16. (05-11) Het College heeft besloten dat de geplande herstructurering van de onderwijsopvangvoorzieningen voor leerlingen met gedragsproblemen, en het realiseren van 154 plaatsen voor ruim 450 leerlingen uit het voortgezet onderwijs wordt doorgezet. Ook de uitbreiding van het REC-onderwijs (speciaal onderwijs voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen/ZMOK) aan kinderen met gedragsstoornissen bij stichting Horizon (van 300 in 1999 tot 750 in 2006) zal worden afgemaakt. Inmiddels zijn hiervan 135 plaatsen gerealiseerd. Tevens besluit het college om binnen de onderwijsopvangvoorzieningen, en het REC-onderwijs voor jongeren met ernstige gedragsstoornissen 168 plaatsen (elk 84) in te richten voor jongeren met ernstige gedragsproblemen en/of een justitieel dossier. Ook wordt overleg gevoerd met de Stadsregio en het rijk over de extra gelden die hiervoor benodigd zijn. Het College heeft tot slot besloten de gemeenteraad voor te stellen de motie De Waal/Kriens inzake de tuchtschool af te doen.

17. (05-11) Het College heeft kennis genomen van de Minderhedenmonitor 2003, Integratie en inburgering in Rotterdam en deze ter kennisneming verzonden aan de gemeenteraad. Daarnaast is de publicatie, die in opdracht van de gemeente is vervaardigd door het Instituut voor Sociologisch en Economisch Onderzoek van de Erasmus Universiteit in samenwerking met het Centrum voor Onderzoek en Statistiek, beschikbaar voor geïnteresseerden. De Minderhedenmonitor verschaft gedetailleerde informatie over de positie van diverse etnische groepen in Rotterdam op het gebied van wonen, werk en inkomen, onderwijs, alsmede over de sociale en politieke participatie door minderheden. In de editie 2003 wordt tevens verslag gedaan van een onderzoek naar de praktijk van de inburgering van nieuwkomers. Enkele belangrijke bevindingen uit de Minderhedenmonitor: Het aantal jonge schoolverlaters zonder startkwalificatie blijkt niet zo hoog te liggen als eerder gedacht. De Dienst Stedelijk Onderwijs deed een steekproef onder de schoolverlaters van wie niet uit de leerlingenadministratie duidelijk wordt of zij een startkwalificatie hebben verworven. Met deze correctie komt het totaal aantal jongeren zonder startkwalificatie uit op 25 procent, zonder correctie was dat 36 procent. Voor het eerst zijn ook cijfers gepresenteerd over het aantal allochtone studenten op Rotterdamse hbo-opleidingen en instellingen voor wetenschappelijk onderwijs. Hun aandeel groeit, op de hbo-scholen van 23 procent in 1997 naar 27 procent in 2001. In het wetenschappelijk onderwijs is het aandeel in dezelfde jaren gegroeid van 16 naar 18 procent. Uit arbeidsmarktgegevens blijkt dat allochtonen meer dan autochtonen getroffen worden door de economische recessie. Na meerdere jaren van fors teruglopende werkloosheidscijfers is nu sprake van een omslag: de werkloosheid onder allochtonen liep op van 18 naar 24 procent, onder autochtonen van 7 naar 9 procent. Het gemiddeld inkomen in Rotterdam is een tiende lager dan het gemiddeld inkomen in Nederland. Het gemiddeld inkomen van Rotterdamse allochtonen ligt daar nog eens 25 procent onder.

Conclusies en aanbevelingen uit de Minderhedenmonitor worden onder de aandacht gebracht van de betrokken diensten. Het rapport verscheen voor het laatst. Het College beraadt zich over een nieuwe vorm van monitoring.

18. (05-11) Het College heeft kennisgenomen van de voortgang van de projecten E-centr@ en E-centr@ op school. Er zijn op dit moment 49 E-centr@ operationeel en ondergebracht bij diverse instellingen (bibliotheken, zorg, onderwijs en welzijn). Daarnaast zijn er brede scholen die een E-centrum binnen school inrichten en exploiteren onder de voorwaarde dat het centrum wordt gebruikt voor het scholen van ouders, primair op het gebied van inburgering en opvoedingsondersteuning. Beide projecten worden geïntegreerd in het project E-centr@ in Rotterdam. Binnen dit programma wordt ook een koppeling gelegd met het inburgeringsbeleid en de opvoedingsondersteuning van allochtone ouders (in nauwe samenwerking met de regionale opleidingscentra Albeda en Zadkine en de Bibliotheek).

Middelen en Control

1. (05-11) Burgemeester en wethouders hebben de circulaire jaarverslag 2004 vastgesteld. De circulaire bevat regels voor inhoud en werkwijze die diensten hanteren bij het opstellen voor het jaarverslag 2004, inclusief jaarrekening.

2. (05-11) Een aantal gemeentelijke organisatieonderdelen hebben concrete plannen om de klachtenbehandeling te verbeteren. Aanleiding is het onderzoek naar de klachtencultuur in Rotterdam dat SGBO en TNO begin 2004 heeft uitgevoerd bij drie deelgemeenten en zes diensten (GGD, Stadstoezicht, Burgerzaken, Sozawe, RET en de deelgemeenten Kralingen-Crooswijk, IJsselmonde en Hoogvliet). In het burgerjaarverslag zal de verbetering van de klachtbehandeling van de negen organisaties aan bod komen.

|                                          |Bezoekadres:          |
|Bestuursdienst                            |Stadskantoor          |
|                                          |Rodezand 18           |
|Directie Algemene Bestuurszaken           |Rotterdam             |
|                                          |Postadres: Postbus    |
|                                          |70012                 |
|                                          |3000 KP Rotterdam     |
|                                          |                      |
|                                          |Website:              |
|Leden van de gemeenteraad,                |www.stadhuis.rotterdam|
|Voorzitters en secretarissen van de       |.nl                   |
|deelgemeenten,                            |E-mail:               |
|Hoofden van dienst, directeuren           |abz@bsd.rotterdam.nl  |
|Bestuursdienst en media.                  |Fax: (010) 217 21 54  |
|                                          |Telefoon: (010) 417 29|
|                                          |18                    |
|                                          |                      |
|                                          |Ons kenmerk: ABZ-COM  |
|                                          |                      |
|                                          |Datum:                |

---- --