Populariteit Startersdag overweldigend

Opkomst 36.000, 33% hoger dan vorig jaar

NEDERLAND, 20041106 -- De Startersdag van de kamer van koophandel heeft ook dit jaar weer meer bezoekers getrokken dan in voorgaande jaren. In 2002 waren er 18.000 bezoekers, vorig jaar kwamen er 27.000 en dit jaar bezochten ruim 36.000 mensen de informatiebeurs voor startende ondernemers. De hoge opkomst weerspiegelt de trend van het groeiend aantal startende ondernemers, die de afgelopen twee kwartalen was waar te nemen.


Op de Startersdag konden geïnteresseerden workshops volgen, gesprekken voeren met specialisten en rondkijken op de informatiemarkt. Ook kon er kennis worden gemaakt met de verschillende producten van de kamer van koophandel voor starters, zoals het Starterspakket en het Ondernemingsplan.

Hoewel er momenteel relatief veel starters van boven de vijftig jaar zijn, was deze groep sterk in de minderheid op de Startersdag. Het aandeel vrouwelijke bezoekers op die dag kwam ongeveer overeen met het aandeel vrouwelijk starters; een op de drie is een vrouw.

Veel nieuwe dienstverlenende bedrijven

De top vijf van branches waarin ondernemers graag starten, zijn:
1. Organisatieadviesbureaus
2. Klusbedrijven
3. Schoonheidsverzorgingsbedrijven
4. Dames- en herenkappers
5. Reclame- en ontwerpadviesbureaus.
Ook op de Startersdag bleek er volop belangstelling te bestaan voor deze branches.

Hulp bij oriëntatie

Veel van de bezoekers zitten nog in een oriëntatiefase. Ze hebben nog geen duidelijk omlijnde plannen over het soort bedrijf dat ze willen starten. Ook kennen ze de stappen niet, die genomen moeten worden bij de bedrijfsstart. De meerderheid (zo´n 75%) is wel van plan eens te gaan starten. Tijdens de Startersdag werden deze ondernemers geholpen bij het maken van de juiste keuzes.
Naast de stand van de kamer van koophandel zelf, trok ook de stand van de Belastingdienst veel bezoekers. Onder andere de vraag wanneer je door de belasting als zelfstandige wordt beschouwd, is voor starters interessant te weten. Ook banken en accountants waren veelbezochte partijen.

Waarom starten bij nul als je een vliegende start kan maken?
Tijdens de Startersdag bestond veel belangstelling voor informatie over de overdracht en overname van bedrijven. Bezoekers die geïnteresseerd waren in de overname van een bestaand bedrijf, kwamen door de informatie tijdens de workshops en op de informatiemarkt ruimschoots aan hun trekken. Zij werden bijvoorbeeld geïnformeerd over de Ondernemingsbeurs, de virtuele marktplaats op het internet, waar vraag en aanbod van ondernemingen elkaar ontmoeten.