Staatsbosbeheer

4 oktober 2004

Zaterdag 6 november gaan duizenden deelnemers weer een dag actief aan de slag in bos, heide, vennen, trilveen of duingebied. Op 250 locaties door heel Nederland wordt er samen gewerkt aan onderhoud van natuur en landschap. In korte tijd krijgt men een goed beeld van de gevarieerde werkzaamheden die natuur- en landschapsorganisaties verrichten.

De werkzaamheden verschillen per locatie. Men kan onder meer jonge boompjes uittrekken om open plekken te behouden. Er wordt gemaaid en gehooid op trilveen. Er worden broeihopen voor slangen gemaakt. Er zijn excursies. En er wordt uitleg gegeven over het terrein.

In vier jaar tijd is het aantal deelnemers van deze landelijke dag gestegen van 1.150 naar 7.500 enthousiaste mensen vorig jaar. De organisatoren streven dit jaar naar een aantal van 15.000.

Jeugd
Op dit moment zijn er kinderen die zelden of nooit in natuur en landschap komen en er niets van af weten. De Natuurwerkdag zorgt voor actie en lol op mooie plekken buiten. Kennis over natuur en landschap leidt tot respect voor de eigen omgeving.
Met speciaal ingerichte jongerenlocaties en 90 Essent gezinslocaties speelt de Natuurwerkdag in op alle leeftijden. Op de gezinslocaties zijn ouders met jonge kinderen welkom om hun kinderen op speelse wijze in contact te brengen met natuur. Kinderen kunnen onder begeleiding takken opruimen, kruiwagens volladen, nestkasten bouwen maar ook Harry Potter bezems maken. Op de jongerenlocaties wordt gezorgd voor 'stoere' werkzaamheden zoals het vellen van grote bomen, trilveen maaien en hooien van riet.

Organisatie
De organisatie is in handen van de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN), Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV), IVN Vereniging voor natuur- en milieueducatie, Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieubescherming (JNM), Landschapsbeheer Nederland, Natuurmonumenten, Vobula, Staatsbosbeheer, Scouting Nederland en De Landschappen.

De Natuurwerkdag wordt mede mogelijk gemaakt door Essent, VSBfonds en Nationale Postcode Loterij.

Er is altijd een locatie in de buurt
Aanmelding vooraf is gewenst.

Kijk op de website of bel 0900 - 777 09 00