Nederlandse Hartstichting

Publieksdag Hartstichting in Scheper Ziekenhuis Emmen 11-10-2004
Informatie over hart- en vaatziekten, risicofactoren en gezonde leefstijl
Den Haag / Emmen - 11 oktober 2004. Ter gelegenheid van haar 40-jarig jubileum organiseert de Hartstichting op zaterdag 6 november in samenwerking met het Scheper Ziekenhuis in Emmen een Publieksdag. De dag begint om 10.00 uurmeteenpublieksbijeenkomst.Inaanwezigheid van de burgemeester van Emmen, de heer Bijl, presenteert dr. Brouwers, neuroloog, zijn onderzoek naar de diagnose en behandeling van een beroerte. Ook spreekt mw. Haarsma, lid van het College van Gedeputeerde Staten van Drenthe, over het gezondheidsbeleid in de provincie. De dag is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over hart- en vaatziekten.

Programma
De directeur van de Hartstichting, de heer De Blij, opent en begeleidt het ochtendprogramma. Uiteraard is er voor het publiek de gelegenheid om vragen te stellen aan en te discussiëren met dr. Brouwers en mw. Haarsma.
De hele dag is er een informatiemarkt. Een groot aantal organisaties geeft hier informatie over risicofactoren voor het krijgen van hart- en vaatziekten, een gezonde leefstijl, bewegen, cholesterol, stoppen met roken en reanimeren. Een diëtiste en andere deskundigen van de Hartstichting zijn aanwezig om vragen van bezoekers te beantwoorden en het Scheper Ziekenhuis geeft een rondleiding over de afdeling Hartfunctie. Ook is van 1 t/m 8 november de reizende tentoonstelling ''het Gouden Hart'' te bezichtigen.
De publieksdag wordt georganiseerd in het Scheper Ziekenhuis, Boermarkeweg 60 te Emmen. Aan de dag zijn geen kosten verbonden. Belangstellenden voor de bijeenkomst kunnen zich aanmelden bij K.W. Vasse, Hunzedal 26, 9531 GG Borger, telnr. 0599 236062 of e-mail krisvasse@hetnet.nl.

Beroerte: diagnose en behandeling
Wat is een beroerte eigenlijk? Wat zijn de oorzaken en de mogelijke gevolgen? Hoe kan je een beroerte herkennen met behulp van de FAST-test (eenvoudige vier-stappen test voor omstanders)? Dr. P.J.A.M. Brouwers, neuroloog, zal deze vragen tijdens zijn lezing behandelen. Ook zal hij kort ingaan op trombolyse, het oplossen van een stolsel met medicijnen. Deze behandeling is van levensbelang bij een herseninfarct, een aandoening waarbij een stolsel een bloedvat in de hersenen afsluit.

40 jaar Nederlandse Hartstichting
De publieksdag maakt deel uit van een reeks ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van de Hartstichting. Gedurende het jaar zullen in ziekenhuizen bijeenkomsten over wetenschappelijk onderzoek dat de Hartstichting financiert worden gehouden voor het publiek. Kijk voor meer informatie op www.hartstichting.nl.