Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Antilliaanse Museum-n8 in het Verzetsmuseum

Zaterdag 6 november 2004, 19.00-01.00 uur

Tijdens de vijfde Amsterdamse Museum-n8 op 6 november 2004 staat het Verzetsmuseum helemaal in het teken van de Antilliaanse muziek. Exclusieve optredens van Likeminds, een groep jonge acteurs met als thuisbasis Amsterdam Zuid-Oost, DJ Steven de Peven en het Kwintet Pierre Lauffer wisselen elkaar af en zorgen ervoor dat de temperatuur die n8 tot tropische hoogte zal stijgen! Aanleiding is de expositie Wereldoorlog in de West; Suriname, de Nederlandse Antillen en Aruba 1940-1945, die t/m 9 januari in het museum te zien is.

LIKEMINDS en DJ STEVEN DE PEVEN

De jonge acteurs van Likeminds bewezen eind 2002 met No Escape, een zelfgeschreven muziektheaterstuk over jongerencultuur, verschillende etnische groepen theatraal hun mannetje te staan. Deze enthousiaste performers creëeren met taal, dans, muziek een ambiance geïnspireerd door het thema Wereldoorlog in de West.

DJ Steven de Peven (Leuven, 1974)) is een veelzijdig dj-talent. Hij draait electro, maar komt evenzogoed met jazz/rare groove en een Zuid-Amerikaanse sound. In 1997 verhuisde hij naar Amsterdam, waar zijn Djazzadelic-nights in Mazzo zeer vermaard werden. Hij won er de Paradiso Award 'Gouden kabouter' mee en de publieksprijs van de Grote Prijs van Nederland 1999. Steven heeft zijn eigen platenlabel, Zephons Mom, en is een veelgevraagd dj in heel Europa.

PIERRE ZINGT PIERRE

De liederen uit de zangbunderl Cancionero Papiamento behoren tot de klassiekers van het populaire Papiamentse lied. Pierre Lauffer Sr. (1920-1981) - algemeen beschouwd als de grootste Papiamentstalige dichter uit de 20ste eeuw ­ was samen met Jules de Palm en de Surinamer Rene de Rooy de schrijver van de Cancionero. De zangbundel werd gepubliceerd op 7 juli 1943, middenin de Tweede Wereldoorlog: "De bundel brak niet alleen een lans voor de eigen taal, de bundel brak ook inhoudelijk met de vaak stichtelijke poëzie die op de Antillen jarenlang gangbaar was geweest. Het trio zong luchtige teksten over het dagelijks leven in oorlogstijd, over de verduistering, ... de schaarste en het roerige uitgangsleven." (Liesbeth van der Horst, Wereldooorlog in de West, Uitgeverij Verloren / Verzetsmuseum Amsterdam, 2004)

Pierre Lauffer, Jr. (1945), heeft zijn vader op diens sterfbed beloofd een album van zijn verzen op muziek te zetten en uit te brengen. Bijna vijfentwintig jaar na zijn dood lost Pierre deze belofte in. Tijdens de Museum-n8 vertolkt Pierre Lauffer Jr in het Verzetsmuseum voor het eerst in het openbaar de klassiekers uit de Cancionero Papiamento, voorzien van hedendaagse arrangementen. Hij wordt daarbij begeleid door de crème de la crème van de Antilliaanse musici die werkzaam zijn in Nederland: Rudy Emerenciana op gitaar en mandoline, Eric Calmes op (contra)bas, Eric Brigitha op conga, bongo's, en Elvin Marchena op Antilliaanse klein percussie. In najaar 2005 trekt Pierre Lauffer met een complete theatervoorstelling met (zang)teksten van zijn vader de Nederlandse theaters in. Een CD is in voorbereiding en zal in voorjaar 2005 uitgebracht worden door het Amsterdamse wereldmuzieklabel Otrabanda Records.

Op aanvraag is een MP 3 beschikbaar met 2 nrs uit het Cancionero Papiamento door het Kwintet Pierre Lauffer: Skuridad en Merengue Merikano


---

Antilliaanse museum-n8 in het Verzetsmuseum

Zaterdag 6 november 2004, 19.00-02.00 uur

Verzetsmuseum Amsterdam Openingstijden

Plantage Kerklaan 61 di-vr 10.00 - 17.00 uur

tel: 020-620 25 35 / www.verzetsmuseum.org za-zo-ma/feestdagen 12.00 - 17.00 uur

Meer informatie/foto's: Verzetsmuseum Amsterdam, Marjolein Marreveld, e-mail: marreveld@verzetsmuseum.org

Kaartverkoop: Amsterdams Uitburo en Museum-n8, www.n8.nl