SARA


gepubliceerd op dinsdag 19 oktober 2004

SARA's deelname aan SC2004

De SCxxxx-conferentie is een mondiaal evenement op het gebied van 'Supercomputing & Communication' dat jaarlijks plaatsvindt in de Verenigde Staten. Dit jaar treedt Pittsburgh (Pennsylvania) op als gastheer voor de circa 6000 deelnemers van de conferentie en tentoonstelling annex beurs. Vrijwel iedere organisatie die actief is op het gebied van grootschalige ICT neemt aan dit evenement deel. SC2004 wordt gehouden van 6 tot 12 november.

Zie ook: www.sc-conference.org/sc2004

De Stichting Nationale Computerfaciliteiten (NCF) heeft net als in voorgaande jaren een 'Nederland Paviljoen' georganiseerd. Op een vloeroppervlakte van circa 10 bij 10 meter (900 vierkante voet) presenteren onderzoekers van diverse instituten hun resultaten.

SARA is ook vertegenwoordigd op SC2004 en zal demonstraties geven van applicaties en datasets die ontwikkeld zijn met partners zoals:
· het · Centrum voor Klimaatonderzoek (CKO), een samenwerkingsverband tussen · KNMI, · RIVM en · IMAU, en


· Erasmus Medisch Centrum Rotterdam, · Department of Epidemiology & Biostatistics en · Department of Bioinformatics. In nauwe samenwerking met deze partners heeft SARA datasets ontwikkeld en zal tijdens SC2004 remote datasets in Amsterdam renderen en demonstreren. Het daarbij toegepaste concept heeft SARA ontwikkeld op basis van het concept van het OptIPuter-project. Het transport van de visuele informatie zal verzorgd worden door een renderingmachine die verbonden is met optische netwerken.

Netwerkconfiguratie
In Amsterdam, in het 'Amsterdam Lighthouse' - een e-Science-omgeving bij SARA - is het renderingcluster verbonden met een Force10 switch via 16* 1Gbps copper links. De Force10 switch is verbonden met 10 Gbps optics aan SURFnet's NetherLight, dat bij SARA is gehuisvest. Het renderingcluster zal een load creëren van 2 tot 8 Gbps, afhankelijk van de resolutie van de display en de frame rate.

Van NetherLight gaat de verbinding naar Chicago over een Lambda-verbinding van SURFnet. Vanaf Chicago wordt gebruikgemaakt van een verbinding van NLR tot Pittsburgh waar SCinet zorgt voor de verbinding naar de Nederlandse stand op de beursvloer van SC2004. Deze verbinding is een collaboratieve inspanning van SURFnet, EVL, StarLight, NLR, SCinet , UvA en SARA.