Ingezonden persbericht


Persbericht
Castricum, 20 oktober 2004

Natuurwerkdag: Actief aan de slag in heel Noord-Holland

Zaterdag 6 november gaan duizenden deelnemers weer een dag actief aan de slag in bos, heide, vennen, trilveen of duingebied. Op 250 locaties in heel Nederland wordt er samen gewerkt aan onderhoud van natuur en landschap. Hiervan liggen 23 locaties in Noord-Holland. Door mee te doen aan de werkdag krijgt men een goed beeld van de gevarieerde werkzaamheden die vrijwilligers, natuur- en landschapsorganisaties in de omgeving verrichten. In vier jaar tijd is het aantal deelnemers van deze landelijke dag gestegen van 1.150 naar 7.500 enthousiaste mensen vorig jaar. De organisatoren streven dit jaar naar een aantal van 15.000.

De werkzaamheden verschillen per locatie. Een greep uit het aanbod van werkzaamheden in Noord-Holland. Men kan snoeien in het Duinpark bij Ecomare op Texel, grauwe wilgen en zachte berken verwijderen in het Zwanenwater of zeisen, maaisel bijeen harken en opruimen en sloten uithalen bij het Landje van Naber in Hoorn. Maaisel en boomopslag verwijderen kan in het Ilperveld. In de omgeving van Haarlem staan het wegzagen van woekerende esdoorn en achtergebleven stobben op het programma en op de Laapersheide het omtrekken van bomen om open plekken te maken.

Waar kunt u aan de slag in Noord-Holland?
Zwanenwater Kooiakkers in de Kalverpolder
Ratteneiland Werk IV Bussum
Kinselmeer Landgoed Middenduin
Heemtuin Dwarsgouw De Verzakking
Diemerbos Ilperveld
Landgoed Nijenburg Oude Boomgaard Westelijke Eilandspolder Natuurvereniging De Ruige Hof Landje van Naber te Hoorn Texel De Noorderhoeve
Schoorlse duinen Landgoed Marquette
Bergen Zeeweg Mak Blokweer
Laapershei Heemtuin Reigersbek
Wormer- en Jisperveld

Jeugd
Veel kinderen komen zelden of nooit in natuur en landschap en weten er niets van af. De Natuurwerkdag zorgt voor actie en lol op mooie plekken buiten. Kennis over natuur en landschap leidt tot respect voor de eigen omgeving. Met speciaal ingerichte 'jongerenlocaties' en 'Essent-gezinslocaties' speelt de Natuurwerkdag in op verschillende leeftijdsgroepen. Op de gezinslocaties zijn ouders met jongere kinderen welkom om hun kinderen op speelse wijze in contact te brengen met de natuur. Kinderen kunnen onder begeleiding takken opruimen, kruiwagens volladen, nestkasten bouwen en soms zelfs Harry Potter-bezems maken. Op de 'jongerenlocaties' wordt gezorgd voor 'stoere' werkzaamheden zoals het vellen van grote bomen, trilveen maaien of hooien van riet.

Organisatie
De organisatie is in handen van de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN), Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV), IVN Vereniging voor natuur- en milieueducatie, Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieubescherming (JNM), Landschapsbeheer Nederland, Landschap Noord-Holland, Natuurmonumenten, Vobula, Staatsbosbeheer, Scouting Nederland en De Landschappen.
De Natuurwerkdag wordt mede mogelijk gemaakt door Essent, VSBfonds en Nationale Postcode Loterij.

Aanmelden vooraf gewenst
Er is altijd een (gezins)locatie in de buurt. Kijk op www.natuurwerkdag.nl of bel
0900 - 777 09 00. Meer weten over een specifieke locatie? Neem dan contact op met de locatieleider of de provinciale coördinator. Hun gegevens staan op de website vermeld.

/////////////////////////////////


Ingezonden persbericht