VERENIGING VOOR ZOOGDIERKUNDE

Nationale Braakbal pluisweek 2004

De Landelijke Braakbal Pluisweek wordt voor de derde keer georganiseerd door de Vereniging voor Zoogdierkunde en Zoogdierbescherming (VZZ) in samenwerking met zeventien natuurmusea en bezoekerscentra. Bij deze organisaties kunnen kinderen in de week van 6-14 november terecht om braakballen te pluizen. Kinderen onderzoeken met hun schoolklas of individueel door uilen uitgebraakte ballen.

Uilen eten muizen en kleine vogels met huid en haar op, maar de botjes, schedels en vacht kunnen ze niet verteren. Die braakt de uil samengeperst in een langwerpige prop - de braakbal - uit. In braakballen vind je de resten van die muizen en vogeltjes terug. Met een loep, kwastje en satéstokjes gaan de kinderen aan de slag om een braakbal uit te pluizen. Aan de hand van een zoekkaart gaan ze zelf bekijken welke soorten muizen de uilen zoal naar binnen hebben gewerkt. De skeletonderdelen die de kinderen vinden, kleuren ze in op een kleurplaat. Als de braakbal helemaal hebt is uitgepluist, krijgen ze een officieel Pluisdiploma en nemen ze ook de gevonden botjes en schedels mee naar huis.

Vliegende start met Uilen- en roofvogelshow op 6 november

Op zaterdag 6 november om 12.00 gaat de pluisweek feestelijk van start met een uilen-vliegshow in het Sonsbeekpark in Arnhem. Om 14.30 is er nog een vliegshow en van 12.00 tot 16:00 kunnen kinderen braakballen pluizen in het Bezoekercentrum Sonsbeek.

Informatie over de Pluisweek en de startmanifestatie staat op de website van de VZZ: www.vzz.nl

Meer informatie: Mieuw van Diedenhoven / 026-3270456/ mieuw@vzz.nl Vereniging voor Zoogdierkunde en Zoogdierbescherming Oude Kraan 8, 6811 LJ, Arnhem
internet www.vzz.nl

Het braakbalpluizen is vindt plaats op 17 verschillende locaties verspreid over het hele land.
De deelnemende organisaties zijn:
Natuurmuseum Groningen/Bezoekerscentrum Beijum, IVN-Texel Den Burg, Fûgelhelling Ureterp bij Drachten, Natuurmuseum Enschede, Ecodrome Zwolle , Milieucentrum De Hortus Harderwijk, Centrum Natuur en Milieu Educatie de Schoolsteeg Leusden, Naturalis Leiden, Museon Den Haag, Natuurmuseum Rotterdam, Milieu Huis Spijkenisse, Bezoekerscentrum Klein Profijt Oude-Beijerland, Bezoekerscentrum Sonsbeek Arnhem, Natuurmuseum Nijmegen, Bezoekers Centrum Grote Rivieren Heerewaarden, Natuurmuseum Brabant Tilburg en Natuurhistorisch Museum Maastricht.

21 okt 04 16:46