Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Themadag Weidevogels
Predatie en beheer, bedreigingen en kansen

De Stichting Samenwerkende Vogelwerkgroepen Noord-Holland (SVN) organiseert op 6 november 2004 in Wormerveer een themadag over predatie en beheer bij weidevogels.

Ondanks inspanningen van agrariërs en vrijwillige weidevogelbeschermers om weidevogels een goede kans te geven, gaat het op veel plaatsen niet goed met de populaties van weidevogels. Ook op veel plaatsen in Noord-Holland worden weidevogels beschermd door speciaal op het behoud van de broedpopulatie afgestemde beheerspakketten. In veel gevallen wordt daarbij gebruik gemaakt van financiële ondersteuning door de overheid. Omdat de stand desondanks achteruitgaat, worden er een aantal onderzoeken uitgevoerd.

Vier sprekers die betrokken zijn bij onderzoek naar de effecten van predatie en bescherming van weidevogels, komen verslag doen van hun werk. Deze sprekers zijn:

* Hans Kruse (Vogelbescherming Nederland), die zal spreken over het beleid voor weidevogelbescherming in Nederland. * Wolf Teunissen (Sovon Vogelonderzoek Nederland), die spreekt over het predatieonderzoek bij weidevogels.
* Frank Visbeen (Agrarische Natuurvereniging Waterland), die spreekt over mogelijkheden en kansen bij toepassing van mozaïekbeheer. * Ron van het Veer (Landschap Noord-Holland) , die zal spreken over kansen voor weidevogels in het moderne landschap.

De dag wordt besloten met een forumdiscussie met de deelnemers, waarbij bovengenoemde sprekers worden aangevuld met Hans Schekkerman (Alterra), Wim Tijsen (Agrarische Natuurvereniging Waterland) en Piet van Houten (Faunabeheereenheid Noord-Holland)

De themadag vindt plaats op 6 november a.s. in De Bres, Esdoornlaan 39a, 1521 EB Wormerveer. Aanvang 11.00 uur. De dag zal eindigen om 15.00 uur. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage in de kosten wordt op prijs gesteld.

De SVN is een samenwerkingsverband van 14 vogelwerkgroepen die verspreid over de provincie actief zijn. De SVN nodigt geïnteresseerden in dit onderwerp van harte uit aanwezig te zijn. Meer informatie kan worden verkregen bij de secretaris van de SVN: de heer R.G. Oudhaarlem, Wederikstraat 1, 1562 RR Krommenie, (075) 628 60 09, e-mail: rgoudhaarlem@zonnet.nl.


---

///