Ingezonden persbericht


PERSBERICHT + u i t n o d i g i n g

FEESTELIJKE BIJEENKOMST in Aalst op 6 november 2004

Louis Paul Boon Genootschap viert 25-jarig bestaan

Het Louis Paul Boon Genootschap viert op zaterdag 6 november in het Belfort aan de Grote Markt te Aalst zijn 25-jarig bestaan. Op deze bijeenkomst zal de première plaatsvinden van de volksopera De Vergeten Straat van het Brussels BRECHT-EISLERKOOR en het OMROERKOOR Hasselt.

Verder zal er een literaire ontmoeting plaatsvinden met drie Vlaamse schrijvers: Geertrui Daem, Pol Hoste en Dimitri Verhulst. Ze hebben iets met Boon zonder dat zij er iets aan konden doen: Geertrui Daem en Dimitri Verhulst omdat zij van Aalst zijn, Pol Hoste omdat hij bij aanvang van zijn schrijverschap door Boon werd gelanceerd. Allengs gingen zij zich tot Boon en zijn werk verhouden. Wat is er van geworden? Met Bert Vanheste, de Nederlandse Vlaming afkomstig uit de Westhoek en nu intendant van een Vlaams (cultureel) Arsenaal in Neerlands oosthoek, als moderator worden de drie auteurs aangemoedigd hun verhaal te brengen. Vanheste zal daarbij ook zijn recente publicatie 'De baan op met Boon' (uitgegeven in opdracht van het genootschap en de Stad Aalst) betrekken en wellicht ook de toehoorders uitlokken tot interventies.

De bijeenkomst in Aalst begint om 12.00 uur. Meer informatie over het programma vindt u in de bijlage

NOOT VOOR DE REDACTIE

Meer informatie over deze bijeenkomst van het Louis Paul Boon Genootschap bij:
* Noud Cornelissen (Utrecht NL) tel. + 31 (0)6 21 55 85 63
* Luc Geeroms (Aalst B) +32 (0) 496 86 99 19 *

Programma jubileumbijeenkomst 6 november 2004

12.00 - 13.00 uur

Ontvangst met koffie in het Belfort aan de Grote Markt. Het zal het uur van de retrospectie zijn met enige bijdragen van mensen uit de aanvangsjaren van het genootschap, met een bijdrage van Gracienne Van Nieuwenborgh, schepen van Cultuur van de Stad Aalst , de stad die zich al die jaren bijzonder genereus tegenover het genootschap heeft getoond en een bijdrage van André Dumont, de voorzitter, die liever vooruit blikt mede met hulp van de achteruitkijkspiegel.

13.00 - 14.00 uur

Eenvoudige lunch, aangeboden door het genootschap, gecombineerd met de jaarlijkse algemene ledenvergadering. Het genootschap is een vereniging waarin de leden volgens de statuten de plannen en het gevoerde beleid van het bestuur goed- of afkeuren. Dat is een recht maar ook een wettelijke plicht. Ook in een jubileumjaar.

14.00 - 17.00 uur

Drie Vlaamse schrijvers: Geertrui Daem, Pol Hoste en Dimitri Verhulst. Ze hebben iets met Boon zonder dat zij er iets aan konden doen: Geertrui Daem en Dimitri Verhulst omdat zij van Aalst zijn, Pol Hoste omdat hij bij aanvang van zijn schrijverschap door Boon werd gelanceerd. Allengs gingen zij zich tot Boon en zijn werk verhouden. Wat is er van geworden? Met Bert Vanheste, de Nederlandse Vlaming afkomstig uit de Westhoek en nu intendant van een Vlaams (cultureel) Arsenaal in Neerlands oosthoek, als moderator worden de drie auteurs aangemoedigd hun verhaal te brengen, elkaar bij te vallen, tegen te spreken en meningen bij te stellen. Bert Vanheste zal daarbij ook zijn recente publicatie 'De baan op met Boon' (uitgegeven in opdracht van het genootschap en de Stad Aalst) betrekken en wellicht ook de toehoorders uitlokken tot interventies.

15.30 - 16.00 uur

Pauze met een verfrissing

17.00 - 18.00 uur

Volksopera Vergeten straat - de allereerste concertante uitvoering van de opera naar het gelijknamige boek van Boon door het Brecht-Eislerkoor uit Hasselt. Dit bijzondere evenement vindt plaats in de Stadsfeestzaal in het stadhuis aan de Grote Markt.

18.15 - 18.45 uur

Aperitief in restaurant De Loods, aangeboden door het genootschap.

18.45 - 20.00 uur

Booniaanse maaltijd in de beste traditie van restaurant De Loods en het genootschap met inachtneming van de voorgeschreven receptuur van Louis Paul Boon. De kosten zullen circa ¤ 8.00 p.p. bedragen en moeten persoonlijk afgerekend worden. Op rekening van het genootschap komt een glas van het een of ander.