Gemeente Heeze-Leende


Waterschapsverkiezingen

Waterschapsverkiezingen Van 6 tot en met 19 november worden er waterschapsverkiezingen voor Waterschap De Dommel gehouden. Tijdens deze verkiezingen wordt er een nieuw algemeen bestuur van 45 leden gekozen dat op 1 januari 2005 aantreedt. Door mee te doen aan de verkiezingen heeft u zelf invloed op de samenstelling van het bestuur en de werkwijze van uw waterschap.

Algemeen en dagelijks bestuur
De bestuurlijke organisatie van een waterschap is in grote lijnen te vergelijken met die van een gemeente. Deze is te verdelen in een algemeen bestuur en een dagelijks bestuur. Het algemeen bestuur van het waterschap is te vergelijken met de gemeenteraad. Het dagelijks bestuur van een waterschap is te vergelijken met het college van burgemeester en wethouders.

Kiesdistricten
Het gebied van uw waterschap is voor de categorieën Ongebouwd, Gebouwd en Ingezetenen ingedeeld in drie samenvallende kiesdistricten. Voor de categorie bedrijfsgebouwd is het gebied ingedeeld in twee aparte kiesdistricten. De indeling van de kiesdistricten kunt u terugvinden op de website van Waterschap De Dommel www.dommel.nl/verkiezingen. De kiesdistricten voor ongebouwd, gebouwd en Ingezetenen komen overeen met de stroomgebieden van Waterschap De Dommel. Voor de indeling van de kiesdistricten van de categorie Bedrijfsgebouwd is uitgegaan van de werkgebieden van de Kamers van Koophandel, namelijk K.v.K.Midden Brabant en K.v.K. Oost-Brabant.

Categorieën/stemrecht
Het waterschapsbestuur is onderverdeeld in vier categorieën. Elke categorie heeft een ander soort belang bij de taakuitoefening van het waterschap. Afhankelijk van het belang bij de taak moet een categorie hiervoor betalen. Daarom krijgt elke categorie een bepaalde mate van zeggenschap door een bepaald aantal zetels in het algemeen bestuur. Behoort u tot een bepaalde categorie? Dan betaalt u belasting en mag u voor die categorie een stem uitbrengen.

· Categorie ongebouwd (grondeigenaar):
Als u eigenaar bent van een ongebouwde onroerende zaak, bijvoorbeeld een stuk landbouwgrond of natuur van ten minste 2000 m2 valt u onder de categorie ongebouwd.

· Categorie gebouwd (huiseigenaar):
Als u eigenaar bent van een gebouwde onroerende zaak, bijvoorbeeld een woning met tuin. Dan valt u onder de categorie gebouwd.
· Categorie ingezetenen (bewoner):
Als u in het gebied van Waterschap De Dommel woont, bij de gemeente staat ingeschreven en op 15 september 2004 achttien jaar of ouder bent, valt u onder de categorie ingezetenen.

· Categorie gebruiker bedrijfsgebouwd (bedrijven): Als u gebruiker bent van een bedrijfsruimte en belastingplichtig bent aan het waterschap, dan bent u toch niet zelf bevoegd om voor deze categorie te stemmen. Dit gebeurt (indirect) door de leden van het bestuur van de Kamer van Koophandel.

Ook u heeft belang bij het uitbrengen van uw stem Het waterschap zorgt voor voldoende water in sloten en beken, zuivering van afvalwater en een goede kwaliteit van het oppervlaktewater. Daar betaalt u jaarlijks waterschapsbelasting (waterschapsomslag) voor. Het belang dat u heeft bij het werk van uw waterschap, geeft u recht op zeggenschap en dus stemrecht. De Waterschapswet gebruikt het principe `belang - betaling - zeggenschap. Dit wil zeggen dat iedereen die belang heeft bij een goed functionerend waterschap, daaraan moet meebetalen. Daarvoor zijn de waterschapsbelastingen. Wie belasting betaalt aan het waterschap, mag dus invloed uitoefenen op de werkwijze van het waterschap. Dit kan door invloed uit te oefenen op de samenstelling van het algemeen bestuur. Dus door gebruik te maken van uw recht om te stemmen. Door uw stem uit te brengen op de kandidaat van uw keuze, heeft u invloed op de samenstelling van de categorieën binnen het algemeen bestuur. Het algemeen bestuur stelt de begroting en andere beleidsstukken vast. Ook controleert het algemeen bestuur het waterschap. Kortom de leden van het algemeen bestuur hebben direct invloed op het waterschapsbeleid. Stemmen heeft dus wel degelijk nut.

Meer informatie
Meer informatie over de waterschapsverkiezingen voor waterschap De Dommel kunt u vinden op: www.dommel.nl/verkiezingen en www.stemwijzer.nl en www.dommelverkiezingen.darwine.nl