Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 26 oktober 2004

Lezing Superstudio

Lezing in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) op zaterdag 6 november 2004 om 14.00 uur

Superstudio is de naam van een collectief van Italiaanse radicale architecten dat in de jaren zestig en zeventig naam maakte. Zij wilden tegenwicht bieden aan het toen regerende naoorlogse modernisme. Cristiano Toraldo di Francia, een van de oprichters van Superstudio, zal tijdens de middag ingaan op zijn werk bij Superstudio. Peter Lang, curator van de tentoonstelling 'Life without objects' over het werk van Superstudio, vertelt over het conflict tussen de radicalen van de jaren zestig en de neo-radicalen van nu.

De leden van Superstudio maakten gebruik van beeldende kunst, antropologie, film en performance. De gebouwde omgeving was voor hen niet alleen een verzameling van objecten, maar zij plaatsten de gebouwen in een sociale en culturele context.

Superstudio wordt gezien als een van de belangrijkste exponenten van de radicale architectuurbeweging, die door de jaren heen onder andere architecten als Koolhaas, Eisenmann en Tschumi heeft geïnspireerd. Hun oeuvre komt voort uit een frustratie met de bouwpraktijk en de consumptiemaatschappij. Daarnaast wilde Superstudio schoonheid en poëzie brengen in de door de rationaliteit van het modernisme beheerste architectuur.

De leden van Superstudio verzetten zich tegen de gangbare architectuur, die meestal gevestigde belangen diende omdat ze inspeelde op een hang naar luxe en machtsvertoon. Ook stelde Superstudio dat objecten vaak uitsluitend worden gemaakt om de economie draaiende te houden.
Superstudio Arkwalks
> Cristiano Toraldo di Francia

La Mala Educaciòn
Superstudio: A lesson on rebellion
> Peter Lang

Beide lezingen Engels gesproken.
Tijd 6 november 2004, 14.00 uur
Plaats Auditorium NAi
Deelname Inschrijven kan tot 3 dagen voor de lezingen via het www.nai.nl/inschrijven of fax: 010-4364001
Toegang EUR 7, studenten EUR 4,50, Vrienden van het NAi gratis
---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot de persafdeling van het team Marketing en Communicatie van het NAi:
Edwin Pelser (coördinator), tel 010-4401235
Paul van den Bogaard (perscontacten), tel 010-4401271 fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

Publieksinformatie over de Superstudio lezingen

NAi persbeelden