Gemeente Zaanstad

Opgemerkt! opent 6 november: kunstwerk in Rosmolenbuurt bindt bewoners

donderdag 4 november 2004

Opgemerkt! is een sociaal kunstproject in de Rosmolenbuurt in Zaandam van beeldend kunstenares Guda Koster, in opdracht van de gemeente Zaanstad. Verhalen en herinneringen van bewoners van de wijk, die de komende vijftien jaar het toneel is van een grootscheepse herstructurering, vormden het uitgangspunt voor het kunstwerk dat wethouder Ruimtelijke Ordening mevrouw P.M.J. Kroesen op zaterdag 6 november gaat onthullen.

De Rosmolenbuurt in het centrum van Zaandam is gebouwd in het begin van de twintigste e euw.Indeloopvandejarenisdewijkaanverval onderhevig geraakt. Er vindt daarom een grote herstructurering plaats. Voor veel buurtbewoners zijn de veranderingen in hun wijk een aangrijpende gebeurtenis. Oude bewoners trekken weg, vertrouwde plekken verdwijnen en er komen nieuwe bewoners, huizen en gebouwen voor in de plaats.

Om de verhalen, herinneringen en persoonlijke geschiedenissen van bewoners niet verloren te laten gaan, trok kunstenares Guda Koster de Rosmolenbuurt in om deze vast te leggen. Ze vergaarde een schat aan informatie in de vorm van fotos, tekeningen en verhalen. Deze legde ze vast in een traditionele merklap. De merklap wordt niet echt geborduurd (hoewel dat wel zou kunnen) maar wordt digitaal uitgewerkt en geplaatst op metalen borden. Vanaf 6 november is Opgemerkt! te zien: vier gigantische, kleurige merklappen in de Rosmolenbuurt in Zaandam.

Op de speciaal voor het kunstproject ontworpen site, www.Rosmolenbuurt.nl zijn alle verhalen te lezen en is de totstandkoming van de vier merklappen van ontwerp tot uitvoering te bekijken.

Zaans kunstproject
In de plannen voor de Rosmolenbuurt is een rol weggelegd voor kunst en cultuur, waarbij bewoners actief in het proces worden betrokken. Het is de bedoeling de continuïteit in de wijk te bewaren en de verbondenheid tussen bewoners tot uitdrukking te brengen en te versterken. Meerdere beeldende kunstenaars zullen de komende jaren achtereenvolgens de opdracht krijgen om vorm te geven aan het kunstproject.

Opgemerkt! is een sociaal kunstproject van beeldend kunstenares Guda Koster, in opdracht van de gemeente Zaanstad onder begeleiding van de Adviescommissie Beeldende Kunst. Het vindt plaats in het kader van het Actieplan Cultuurbereik gemeente Zaanstad en wordt financieel ondersteund door het Grotestedenbeleid. Het project komt mede tot stand dankzij de medewerking van Saenwonen.

Opgemerkt!
Opening: zaterdag 6 november om 15.00 uur
Locatie: Rosmolenstraat ter hoogte van nr. 32, Zaandam

Programma:
15.00 uur: toespraken en onthulling: kunstenares Guda Koster, wethouder P.M.J. Kroesen, vier buurtbewoners

15.45 uur: drankje en hapje in buurtcentrum de Kolk (Heijermansstraat 129 Zaandam)

17.00 uur: einde