Vereniging Milieudefensie

Aankondiging voor de pers

Actie tegen nieuwe landingsbaan tijdens tienjarig bestaan Het Bulderbos loopt uit

Amsterdam, 5 november 2004 --- Op 6 november, precies tien jaar na het aanplanten van het Bulderbos aan de IJweg in de Haarlemmermeer, zullen actievoerders van Milieudefensie en omwonenden van Schiphol opnieuw een bosschage aanplanten. Dit keer worden vijfentwintig bomen gepoot ten zuiden van de Kaagbaan, op het tracé waar Schiphol in de toekomst de aanleg wenst van wéér een start- en landingsbaan. Met de Oostbaan meegerekend zou dat de zevende worden. Milieudefensie wil met het bezetten van dit stukje grond omwonenden wakker schudden tegen plannenmakerij van Schiphol en Den Haag.

Op 6 november 1994 plantten zesduizend mensen het Bulderbos aan de IJweg. Later kocht Milieudefensie nog een stuk grond aan de Vijfhuizerweg, dat wél op het tracé van de latere Polderbaan bleek te liggen. Die grond werd in 2001 onteigend en na een maandendurende bezetting begin 2002 daadwerkelijk in beslag genomen. Het IJwegbos ligt er nog steeds.

Nu de Polderbaan net anderhalf jaar in gebruik is, wordt in de ruimtelijke plannen en de mobiliteitsplannen van het Rijk en de Provincie de weg vrijgemaakt voor de aanleg van de zogenaamde parallelle Kaagbaan. Joris Wijnhoven, campagneleider verkeer van Milieudefensie: 'Het is eigenlijk te gek voor woorden dat we anno 2004 in het geweer moeten komen tegen nóg een landingsbaan. Schiphol én de verantwoordelijken in Den Haag, denderen gewoon door. Het Rijk meet nog niet eens lawaai, maar nu al wordt gesteld dat een extra landingsbaan binnen de milieuregels zou passen. Het milieu en de omwonenden staan nu al veel te veel onder druk'.

Milieudefensie is niet erg onder de indruk van de sussende woorden die Schiphol links en rechts spreekt. Wijnhoven: 'Toen het besluit over de Polderbaan moest worden genomen werd er ook vanalles beloofd. De Oostbaan zou dicht gaan, de Zwanenburgbaan zou flink worden ontzien, de herrie zou minder worden. Nu die baan eenmaal in gebruik is weten we wel beter'.

Programma
12.00 uur Reünie in het Bulderbos aan de IJweg met koffie & thee, enkele toespraken, muziek door het koor Morrend Volk en cabaret met Vincent Bijlo. 13.30 uur Fietstocht achter de 'uitlopende' bomen aan, richting het tracé van de geplande nieuwe landsbaan. 14.30 uur Aankomst op de actielocatie, planten van de uitlopers van het Bulderbos 15.30 uur Afsluiting.

Iedereen welkom
Het Bulderbos aan de IJweg is prima bereikbaar per fiets vanaf de stations Hoofddorp of Haarlem. De routes naar het Bulderbos én van de fietsoptocht staan op www.milieudefensie.nl/verkeer. Voor wie niet wil fietsen rijdt er een speciale bus vanaf station Hoofddorp om 11:30 en om 12:30 u.



Vereniging Milieudefensie