Ingezonden persbericht


Muziek Theater Lantaren/Venster

za 6 nov, 20:30, E 9,95 / E 7,95 (gratis met L/V-passe-partout) studenten conservatorium E 5,00 Rotterdamse School?! #3
m.m.v. Domestica Rotterdam o.l.v. Wim Steinmann
Programma: Nieuw werk van Edward Top, Bart de Kemp, Lars Skoglund en het stuk Das letzte Gold verfallener Sterne ( 2003 ) van Christina Viola Oorebeek.

Rotterdamse School 2004
In voorafgaande seizoenen was er al meermalen sprake van dat Theater Lantaren/Venster een speciale band heeft met Rotterdamse componisten en uitvoerders, de zogenaamde "Rotterdamse School". Theater Lantaren/Venster organiseert dan ook sinds enige jaren een serie concerten onder de noemer Rotterdamse School, waarbij Rotterdamse componisten worden uitgenodigd te componeren voor gerenommeerde Rotterdamse ensembles, solisten en bijzondere instrumentalisten.

Domestica Rotterdam is een ensemble van 15 gerenommeerde musici bestaande uit leden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. dirigent en artistiek leider Wim Steinmann. Steinmann is eveneens fluitist in het RPhO. Speciaal voor dit concert componeren Top, De Kemp en Skoglund nieuw werk. Oorebeek komt met een ouder werk; Das letzte Gold verfallener Sterne uit 2003, waarbij een celesta en een zangeres aan het vaste ensemble worden toegevoegd. De tekst bij dit stuk is van Georg Trakl en wordt gezongen door Charlotte Riedijk.

Na het concert wordt er een talkshow georganiseerd o.l.v. een bekende Nederlandse componist. De gespeelde werken zullen samen met het publiek, de spelers, de dirigent en de componisten worden besproken. Naar aanleiding van de discussie wordt er één stuk uitgekozen om nog een keer gespeeld te worden. Op deze manier ontstaat er een open discussie over de toegankelijkheid van nieuwe werken en kan de luisteraar een betere indruk krijgen van een bepaald stuk. Het zal deze avond zeker niet aan het nodige 'vuur en pit' ontbreken. Mocht je niet vaak of nooit naar concerten van moderne muziek gaan, dan is dít het moment om een keertje op een dynamische manier kennis te maken met nieuwe (Rotterdamse) muziek.

Domestica Rotterdam:
Fluit: Mirjam Teepe, hobo: Ron Tijhuis, klarinet: Romke Jan Wijmenga, fagot: Hans Wisse, hoorn: Wendy Leleiveld, trompet: Simon Wierenga, trombone: Remko de Jager, slagwerk: Danny van de Wal, piano: Jan Willem Nelleke, harp: Charlotte Sprenkels, viool: Laurens van vliet en Noëmi Bodden, altviool: Janine Baller, cello: Eelco Beinema, contrabas: Harke Wiersma

De Rotterdamse School
Deze concerten worden in de regel goed bezocht, hetgeen niet alleen aan het min of meer locale karakter te wijten is. Gelet op de opvallend hoge kwaliteit van het gros van de componisten en uitvoerders uit deze Rotterdamse School, mede dankzij het pionierswerk van compositiedocenten als Klaas de Vries en Peter-Jan Wagemans, is hier meer aan de hand dan preken voor eigen parochie. Er is sprake van een voor Nederlandse begrippen vrij unieke artistieke dynamiek, waar Theater Lantaren/Venster volgaarne deel van uitmaakt.

Actuele muziek in Lantaren/Venster, Rotterdam

December

Woensdag 1 december

Lantaren 1, 20.30 uur
7,5/5,5 euro

Maarten Altena Ensemble met America Disconnected

met nieuw werk van Alvin Curran en Robert Ashley , o.l.v. Ashley in eigen persoon

Zaterdag 4 december

Lantaren 1, 20.30 uur

7,5/5,5 euro

Vita Nova,

kameropera van Calliope Tsoupaki (muziek) en Berend Strik (vormgeving)

met o.a. Ayelet Harpaz (vocalen) en eigentijds barok-ensemble

I.s.m. VAMP

Zaterdag 11 december

Lantaren 1, 20.30 uur
9,95/7,95 euro
25 Proms in Lantaren/Venster, deel 2
Asko Ensemble o.l.v. Oliver Knussen (in eigen persoon) met composities van Anton Webern, René Mense en m.n. Elliott Carter

Woensdag 15 december

Lantaren 1, 20.30 uur
7,5/5,5 euro
De Rotterdamse School, deel 4: Loud music, silent film Nieuwe composities voor zwijgende film
van Florian Maier, Felipe Perez-Santiago, Marc Verhoeven en Felipe Waller

Woensdag 22 december
Lantaren 1, 20.30 uur
7,5/5,5 euro

De Watertoren met Een Vuurgloed

m.m.v. Laurens de Boer (piano), Martijn Krijnen (slagwerk) en Claudia de Clercq (sopraan)

Nieuw werk van o.a. Andrikopoulos, De Boer, Manneke, Maier, Sandbrink, Skoglund en van Wijck

Hans Merts
Publiciteit muziek Theater Lantaren/Venster
merts@lantaren-venster.nl mailto:merts@lantaren-venster.nl> 010-2772266