KvK STARTERSDAG trekt waarschijnlijk 30.000 bezoekers

One-stop-shop voor startende ondernemer

NEDERLAND, 20041022 -- Op zaterdag 6 november organiseert de Kamer van Koophandel voor het derde jaar de landelijke dag voor startende ondernemers. De Startersdag zal plaatsvinden op 25 locaties, verspreid over het hele land. De dag is een one-stop-shop om je te oriënteren op het ondernemen. De KvK trekt daarvoor alles uit de kast met workshops, spreekuren en een informatiemarkt met diverse organisaties, van Belastingdienst tot gemeenten en adviesbureaus. Naar verwachting zullen er dit jaar weer meer bezoekers zijn dan in voorgaande jaren. Dit weerspiegelt de trend van het groeiende aantal startende ondernemers, die ook in het afgelopen kwartaal was waar te nemen.


20% meer starters
In 2002 trok de KvK startersdag 18.000 bezoekers, vorig jaar waren dat er 27.000 en dit jaar worden er zeker 30.000 bezoekers verwacht. De kamer van koophandel registreerde het afgelopen kwartaal weer een sterkere stijging van het aantal startende ondernemers. Het tweede kwartaal van 2004 steeg het aantal starters met 15% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in dat jaar daarvoor. In het derde kwartaal bedroeg de stijging zelfs 20%. In het begin van 2004 is er een einde gekomen aan de daling van het aantal startende ondernemers, die in 2001 was ingezet.

Veel nieuwe klusbedrijven
De top vijf van branches waarin men start:
1 organisatieadviesbureaus,
2 klussenbedrijven,
3 schoonheidsverzorging,
4 dames- en herenkappers en
5 reclame- en ontwerpadviesbureau.
Of het nu ook aan te raden is om in deze branches te starten is de vraag, want veel starters betekent een toename van de concurrentie.

Aandeel vrouwen stijgt
Ook wat het ondernemerschap betreft zien we dat de emancipatie zich voortzet. Vorig kwartaal was er een stijging van het aandeel vrouwelijke starters waar te nemen en die stijging zet zich dit kwartaal voort. Eén op de drie starters is een vrouw. Eén op de 5 starters is allochtoon (geboren buiten Neder-land) en meer dan de helft van de starters is hoog opgeleid. Dat wil zeggen dat ze een opleiding op HBO of WO- niveau hebben gevolgd.

80% overleeft
Er wordt vaak beweerd dat de kwaliteit van de starters gering is, en dat de activiteiten van startende ondernemers economisch gezien niet veel voorstellen. Dit beeld is onjuist. Na twee jaar bestaat 80% van de starters nog en de groei van de werkgelegenheid wordt juist gegenereerd in het MKB. Als de stijging van het aantal starters ook het vierde kwartaal van dit jaar doorzet, zijn er op jaarbasis 64.000 starters. Hierdoor ontstaat er extra werkgelegenheid voor ongeveer 70.000 personen.

Meer overnames
Er staan tegenwoordig veel bedrijven te koop; men verwacht dat er de komende 5 jaar 100.000 bedrij-ven te koop zullen komen . Dit komt doordat de huidige generatie ondernemende 'babyboomers' de leeftijd krijgt om het bedrijf aan een nieuwe generatie ondernemers over te dragen. Daarom wordt tijdens de Startersdag extra aandacht besteed aan de overname van een bedrijf, middels een workshop 'vliegende start'.

Van Groningen tot Maastricht

De Startersdag vindt plaats van Groningen tot Maastricht. Het exacte programma per locatie is te
vinden op www.kvk.nl/startersdag.

Groningen Martinihal
Leeuwarden Kantoor KvK, Heliconweg 62
Emmen Hogeschool Drente, v Schaikweg
Zwolle Kantoor KvK, Govert Flinckstraat 1
Apeldoorn Van de Valk hotel de Cantharel
Enschede Kantoor KvK, ondernemingshuis Twente
Lelystad Kantoor KvK, het Ravelijn 1
Alkmaar Horizoncollege Heerhugowaard
Amsterdam passagiersterminal, Piet Heinkade 27
Leiden Groenoordhallen
Rijswijk Rijswijk, Darlingmarket
Rotterdam Kantoor KvK, blaak 40
Gouda Kantoor KvK, Burg v Reenensingel 101
Dordrecht stadskantoor, Spuiboulevard
Goes Motel Goes
Breda Kantoor KvK, Mozartlaan 7
Tilburg Kantoor KvK, Reitseplein 1
Tiel Kantoor KvK, Laan v Westroyen 4
Utrecht Stadion Galgewaard
Amersfoort Kantoor KvK, Printerweg 6
Den Bosch Provinciehuis
Eindhoven Evoluon
Arnhem Gelredome
Venlo Fontyshogeschool
Weert Golden Tulip
Maastricht Ondernemingsshuis