Ingezonden persbericht


Kunst en cultuur, maar dan anders. De culturele talkshow Café Z presenteert persoonlijke ontmoetingen met mensen uit het gehele culturele veld. Van kunstenaars tot beleidmakers. Presentator Paul Schnabel, Universiteits-hoogleraar in Utrecht en directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, zorgt dat ze zich uitspreken, zichtbaar maken. To the point en diepgravend. Geen reclamepraatjes maar drijfveren.

Op 6 november is de allerlaatste voorstelling van Spoken, het laatste succes van De Paardenkathedraal, in het eigen theater te zien. Regisseur Dirk Tanghe en acteur Thomas de Bres blikken terug én vooruit, want binnenkort start alweer De theatermaker. Deze tragikomedie van Thomas Bernhard vertelt over een zelfverklaard genie, toneelspeler Bruscon, wiens zelfbeeld meer en meer botst met de werkelijkheid.

Als kind speelde hij in het Stichts Jeugdorkest en kon hij zijn zakgeld verhogen in ruil voor een gedicht. Rector magnificus van de Universiteit Utrecht prof. dr. W.H. Gispen studeerde biologie en farmacologie, maar heeft het culturele en maatschappelijke nooit losgelaten. Daarmee is hij dé persoon om de eerste Provincie Agenda Utrecht uitgereikt te krijgen. Van Slot Zeist en de Waterlinie tot het Belgenmonument, vanaf 2005 kunt u dagelijks opzoeken wat er te doen is, waar en vooral waarom: de agenda leest als een boek. Al bladerend geeft Gispen zijn visie op het komende jaar.

Levensliedminnend Utrecht kent Victor Frederik van het onvolprezen duo De Desirees. Maar er is meer. Als artistiek leider van Kleine Kunsten werkt Frederik aan educatieve voorstellingen voor kleine mensen. Momenteel speelt hij Het verkeerde stuk, een rondleiding door de spannende wereld van de schouwburg. Een theatrale wandeling vol schmink, verkleedkleren en decors. Tussen de voorstellingen door blaast hij uit in Café Z.

Annette de Haas is meer muzikante dan cabaretier, vond de Cameretten-jury. Voor De Haas zelf sluiten die en een heleboel andere disciplines elkaar niet uit. Ze dirigeert, arrangeert, componeert, zingt, schrijft teksten en speelt in een aantal groepen. Een en ander komt bij elkaar in zangworkshops waarin lef en plezier de toon aangeven en waarin zij op inspirerende wijze zelfs angsthazen tot zingen brengt. Om u alvast een beetje op te warmen voor het komende Smartlappen-festival (19 t/m 21 november) hebben wij Annette gevraagd de muzikale bijdrage aan deze middag voor haar rekening te nemen.

Dichter Ingmar Heytze bracht vorige maand Nietzsche schrijft een laatste vers uit, een bundeling gedichten over filosofen van Plato tot Popper. Vandaag vervangt hij Vrouwkje Tuinman met een cultuurcolumn, én Ruben van Gogh met de poëtische afsluiting van het programma.

met dank aan: Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting K.F. Hein Fonds, Stichting VSB Fonds en Fentener van Vlissingen Fonds

NB: de laatste Café Z van dit jaar is op zaterdag 11 december. -----------------------
zaterdag 6 november 2004

15.30 uur precies

presentatie:

Paul Schnabel


---- --