Onderhandelingen afgerond, veel ellende van de baan

Na de massale acties worden de meest omstreden ingrepen bij het prepensioen en de sociale zekerheid door het kabinet ingetrokken. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen tussen kabinet, werkgevers en vakcentrales die aan het begin van de nacht in Den Haag werden afgerond.

De vakcentrales FNV, CNV en MHP stellen hun bonden voor om de acties die zij in het kader van de campagne 'Nederland verdient beter' organiseren, voorlopig op te schorten. Het kabinet stelt in een verklaring de meest pijnlijke ingrepen bij de WAO, WW en het vroegpensioen terug te draaien.

Zo zal het kabinet, anders dan eerder het geval was, een gezamenlijk WAO-plan van werkgevers en werknemers nu wel op hoofdlijnen overnemen.

Geregeld is dat iedereen rond zijn 60e kan stoppen met werken.

Daartoe komt er een sterk verbeterde levensloopregeling waarbij ook de lagere inkomens op een fiscaal aantrekkelijke manier kunnen sparen voor tussentijds verlof of een vroegpensioen. Bovendien kan er via het gewone pensioen extra worden ingelegd om dat geld eerder op te nemen voor een prepensioen.

Het dreigement van het kabinet om via wettelijke maatregelen in te grijpen in de lonen is van de baan.

Zie ook: Nederland verdient beter

6 november 2004