Provincie Utrecht

Persbericht

Geen plaatsing windmolens zonder instemming gemeenten

Statencommissie komt met advies over windenergie

5-11-2004
De statencommissie Ruimte en Groen is van mening dat initiatieven voor plaatsing van windmolens van onderop moeten komen, dus met instemming van een gemeenteraad. Dat staat in het advies van de statencommissie Ruimte en Groen over het ontwerp "Streekplan Utrecht 2005 - 2015". De commissie wil de plaatsing van windmolens dus niet opleggen aan gemeenten. De commissie is wel van mening dat de locaties voor grootschalige windenergie indicatief in het streekplan vermeld moeten worden. Gedeputeerde staten van Utrecht moeten zich, volgens de commissie, in gaan zetten om gemeenten te stimuleren tot ontwikkeling van de windenergie locaties te besluiten. Op 13 december aanstaande nemen provinciale staten, mede op basis van het advies van de commissie, een definitieve beslissing over het Streekplan.

Niet alle grootschalige locaties gehandhaafd

De commissie heeft op grond van onder meer de geuite bedenkingen tegen het ontwerp Streekplan en op grond van de in september gehouden gedachtewisselingen besloten de locaties voor grootschalige windenergie gedeeltelijk te wijzigen. Daarmee volgt zij een andere beleidslijn dan zoals GS deze verwoord heeft in het ontwerp Streekplan en in de Conceptnota van Beantwoording.

Volgens de commissie is er onvoldoende draagvlak voor plaatsing van windturbines langs de A1 ten zuiden van Eemnes en ten zuiden van Bunschoten. Plaatsing van turbines zou hier, volgens de commissie, een niet gewenste aantasting van de landschappelijke openheid betekenen. Ook voor de locatie bij Abcoude - Vinkeveen geldt dat er te weinig draagvlak is. In plaats van deze locatie adviseert de commissie voor een alternatieve locatie langs het Amsterdam-Rijnkanaal bij Baambrugge te kiezen. Deze heeft een capaciteit van 15 MW. De locatie nabij het Amsterdam-Rijnkanaal in Schalkwijk (capaciteit 20 MW) is volgens de commissie een goed alternatief voor de oorspronkelijk geplande locaties langs hetzelfde kanaal bij Houten en Wijk bij Duurstede. Na onderzoek blijken deze namelijk niet aan de geluidsnormen te voldoen.
De locatie Breukelen-zuid valt af omdat deze te dicht bij de wijk Zwanenkamp ligt. De commissie vindt dat alleen de noordelijk opstelling (locatie Breukelen-noord nabij Loenen) als indicatieve locatie in het streekplan moet komen. Het gaat hier om de variant die de gemeente Loenen heeft voorgesteld. Deze locatie levert 7,5 MW. Ook in Woerden gaat het een en ander veranderen in de locaties uit het ontwerp Streekplan. De commissie REG meent dat alleen de locatie Woerden-west (capaciteit ca 6 MW) indicatief in het streekplan opgenomen moet worden. Door de reconstructie en aanleg van nieuwe wegen tussen De Meern en Woerden (A12-BRAVO-project) bestaat er weinig zekerheid over de mogelijkheid op grote schaal windturbines te plaatsen bij Harmelen-west. Als deze locatie opschuift zou deze te dicht bij de in aanbouw zijnde wijk Hofland-west komen te liggen. Daarom wil de commissie deze locatie laten vervallen.

De indicatieve locaties nabij het Amsterdam-Rijnkanaal (Schalkwijk en Baambrugge), langs de A2 (Breukelen-noord / Loenen) en A12 Woerden-west zijn in potentie goed voor in totaal 48,5 MW aan windenergie. De afspraak die de provincie Utrecht met het Rijk heeft gaat uit van 50 MW in 2010.

Laatst gewijzigd op 11/05/2004 02:41:29 PM. Paginabeheer: Victor.Steultjens@provincie-utrecht.nl