FNV

FNV: Acties brachten de solidariteit weer terug

Actievoeren om de politiek onder druk te zetten, heeft wel degelijk zin. Nooit eerder dwong de Nederlandse vakbeweging zulke afgetekende concessies voor alle groepen in de samenleving af bij de politiek. De solidariteit in de samenleving is dankzij de acties behouden. Met de ieder-voor-zich-mentaliteit is afgerekend. Die conclusies trekt de FNV na afloop van het formele overleg op vrijdag 5 november 2004 over de 'brede sociale agenda' met het kabinet.

FNV-voorzitter Lodewijk de Waal: ''Met het resultaat van vanavond feliciteer ik alle mensen die op het Museumplein of in de bedrijven actie hebben gevoerd tegen de plannen van het kabinet. Zij hebben met hun protest het kabinetsbeleid fundamenteel veranderd.''

Volgens de FNV-voorzitter hebben al die honderdduizenden mensen de solidariteit in onze samenleving weer hersteld. Zo is de afschaffing van de ww voor jongeren van de baan en kunnen ook zij gebruik maken van allerlei regelingen voor verlof en vroegpensioen. Anders dan het kabinet wilde is ook de nieuwe levensloopregeling voor mensen met een lager inkomen een begaanbare weg.

Nederlands grootste vakcentrale constateert verder dat alle plannen van het kabinet, waartegen de vakbeweging actie voerde, ingrijpend aangepast zijn. ''Iedereen die wil, kan er met 60 uit. Het zwaarbevochten akkoord met de werkgevers over de WAO wordt eindelijk overgenomen en het kabinet blijft af van de lonen.''

Het FNV-bestuur legt de uitkomsten met een positief advies aan de aangesloten bonden voor en stelt hen voor de acties op te schorten. Maandag komen de bondsvoorzitters daartoe bijeen in de Federatieraad, het parlement van de FNV.

FNV Voorlichting/
Els Tieman: 06 53 159226


06 nov 04 01:27