Socialistische Partij

RSS nieuws

Maak Nederland Beter!

---

zaterdag 6 november 2004

Verzet loont! Maar de neoliberale agenda is nog niet van tafel

Geplaatst om 2.10 uur

De vakbonden, de demonstranten op 2 oktober, alle stakers en de meerderheid van de bevolking hebben een groot succes geboekt! Het VVD-, CDA- en D66-kabinet heeft een geweldige nederlaag geleden. Maar hun agenda van sociale afbraak is nog niet van tafel.

Het al gepubliceerde besluit om CAO's met een loonsverhoging niet te AVV-en wordt ingetrokken. Dat betekent dat loonsverhogingen die bij CAO worden afgesproken voor de hele sector zullen blijven gelden. Het kabinet is gezwicht voor de klacht die al bij de VN is neergelegd en de procedure die bij de Nedrlandse rechter is begonnen. De liberale aanslag op de arbeidsverhoudingen is afgeslagen.

De ingediende wet voor afschaffing van de kortdurende WW en aanscherping van de wekeneis wordt ingetrokken. Deze wet was vooral nadelig voor jongeren, artiesten, herintreders en seizoenwerkers.

De wet die aanvulling van loondoorbetaling in het tweede ziektejaar onmogelijk maakt wordt niet ingediend. Afgesproken is dat het loon over twee jaar ziekte niet meer mag bedragen dan 170% van het loon. Afwijkingen daarvan worden niet bestraft door een lagere WAO-uitkering.

De herbeoordeling van de zittende WAO'ers tegen strengere eisen gaat gelden voor 50 jaar en jonger. Dat is nu voor 55 en jonger. Dat betekent dat ongeveer de helft van de WAO'ers wordt ontzien. De strengere herkeuring is op 1 oktober ingegaan.

Het WAO-compromis van werkgevers en werknemers uit 2002 wordt uitgevoerd. Dat is een verslechtering ten opzichte van de huidige situatie. Een deel van de WAO-premie moet nu door de werknemers worden betaald. De totale rechteloosheid van arbeidsongeschikten in het regeringsplan is voorkomen.

Loonmatiging wordt niet opgelegd. De passage dat ambtenaren wel op de nul zullen worden gezet is uit het akkoord geschrapt.

De fiscale ondersteuning voor 55 en jonger voor VUT en Prepensioen blijft geschrapt. En voor een deel verplaatst naar een ruimere levensloopregeling.

In de levensloopregeling mag 250% in plaats van 150% worden gespaard. Er komt een belastingbonus zodat lage inkomens iets makkelijker mee kunnen doen. Er zijn nog veel onduidelijkheden. De baas kan een verzoek om gebruik van verlof blokkeren. Na WW en toetreding tot bijstand moet de levensloopspaarpot eerst worden opgemaakt.

Het plan om de ontslagvergoeding volledig te korten op de WW-uitkering (door de motie Verhagen bij de Algemene Beschouwingen verzacht tot korten van WW bij vergoeding meer dan een jaarloon) is geheel van de baan.

Over aantasting van de regels voor bescherming van de veiligheid en gezondheid (arbo-regels), verlenging van de arbeidstijden, verslechtering van medezeggenschap is niet gesproken.

Conclusie:
De inzet van de VVD en D66 om de ruggegraat van vakbeweging te breken is door de acties voorkomen. De doodverklaring van de vakbeweging is gelogenstraft. De vakbonden zijn springlevend. Zalm zou zwaaien naar de mensen op het Malieveld. De mensen kunnen nu met opgeheven hoofd zwaaien naar Zalm. Hij kan zijn conclusies trekken; hij kan uitgezwaaid worden. Het kabinet heeft moeten dimmen.

De rot-plannen van het kabinet zijn voor een groot deel getorpedeerd. Het is een overwinning op een paar fronten. Maar het rot-kabinet blijft zitten. Hun agenda is niet veranderd en is niet geblokkeerd. Maar de conclusie is duidelijk: werkenden en mensen met een uitkering betalen niet de rekening. Die moet naar de zelfverrijkers en ten koste van de winsten.

De vakbeweging heeft er veel uitgehaald, maar de hoofdprijs, de val van het kabinet, laten zitten. Daardoor kan het kabinet zijn asociale agenda doorzetten. Er is zwaar op de rem getrapt. De lokomotief van de sociale afbraak staat nog niet stil. De stijging van de huren, de gemeentelijke belastingen, de kosten voor onderwijs, het eigen risico in de zorg, en ga zo maar door zijn nog niet van de baan. Alle reden om het verzet tegen dit kabinet door te zetten en op te voeren. De vakbondacties tonen het aan: met strijd is te winnen!
---


---

---

---

Reageer!
____________________
Zoeken in de weblog!

CAPTION: november 2004

z m d w d v z
« okt
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

RSS 2.0
Reacties RSS 2.0

20 queries. 0.166 seconds. Aangedreven door WordPress